Новина от категория България
Архив на публикациите

Избиват 174 000 здрави кокошки носачки, унищожават 4 млн. яйца

174 000 здрави кокошки носачки бяха умъртвени в птицеферма в асеновградското село Моминско, която е втората по големина в страната. За това алармираха от фирма ЕТ „Андип-92 - Андрей Павлов - Адреана Павлова“, собственик на стопанството.
В едно от халетата с 28 531 птици на възраст 51 седмици бе открито ново огнище на инфлуенца тип А. То е осмото в страната от началото на 2020 година, като 7 от случаите са в област Пловдив и 1 в Кърджалийско. В рамките на година птицефермата в Асеновград за трети път е заразена от заболяването. „През последния месец срещнахме явна злоумишленост от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие. Стигайки се до спирането на един производствен процес на един бизнес в рамките на месец и оставянето на 100 български семейства без препитание. В периода от 31 дни на отглеждане на 174 000 здрави кокошки носачки по хуманен начин получавахме многократни откази за вземане на проби. В предприятието няма птичи грип. Ликвидираме заразата преди 31 дни, направихме дезинфекция. В рамките на месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно“, питат в писмото от „Андип-92“.
От БАБХ коментират, че след умъртвяването на 75 000 птици в началото на юни са избити останалите 174 хиляди кокошки носачки, унищожени са и около 4 000 000 яйца. Мотивът е, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност.
Създател на яйцефермата е Андрей Павлов, който е основател и на футболната школа „Ботев 2002“
в Пловдив. Преди 6 години почина при злощастен инцидент. Приживе бе собственик на култовия ресторант „Малкия новотел“, който отдавна не работи. Малко преди да почине, пусна в производство яйца, обогатени с витамините Е, А и с Омега-3 киселини. След кончината му съпругата и трите им деца продължиха бизнеса.
Птичият грип в асеновградската ферма е пренесен със заразени кори за яйца от птицеферма в Кърджалийско, където напролет също бе установена инфлуенца по птиците. Това са предположенията от анализ от епизоотологичното проучване в община Перперек. Говори се, че лек автомобил с пловдивска регистрация, който доставял корите за яйца във фермата, циркулирал между останалите ферми в региона на Пловдив и Раковски, където тази година бе открито първото огнище на птичи грип в страната. Това потвърди и директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) проф. Георги Георгиев.
марица

Публикувана на
07 Юли 2020 година