Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Германка избра да живее в село с 10 човека

Видяна: 11895 пъти

Непосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш претърпя две успешни операции за подмяна на тазобедрени стави в Пловдив.
Тя е етнолог, но вече е пенсионерка. Избрала е България за свой втори дом.

"Много ми харесва страната, природата. Живея в едно село в Родопите, с хубав изглед. Имам много добри приятели тук, те ми помогнаха да купя къща. С моята пенсия не мога да живея в Германия", признава немкинята.
Избрала село Фатово в Източните Родопи, недалеч от Смолян. В него има десетина постоянни жители. Пътят е неподдържан, обществен транспорт няма. Магазин също няма, веднъж седмично се доставят продукти.
Има обаче тишина, чист въздух, панорама и четир сезона.
"Преди живеех на Карибите, в Гваделупа. Там провеждах проучвания за културата и написах книга по темата. Аз съм етнолог, но за да се издържам се налагаше да давам уроци по пиано. В един момент реших, че вече не искам да работя и да се пенсионирам. И го направих преди две години. Но с малката си пенсия не можех да живея в Германия", разказва Фредерике.
Днес тя е ремонтирала каменната си къща, която предлага всички модерни условия. Голямата й страст е градината, в която отглежда Рабаба (ревен). В двора си има още лешници, ягоди, цариградско грозде.
Преди здравословните проблеми тя обичала и безкрайните разходки с кучето Кира в планита. Тук във Фатово я заварва и пандемията, изплашила целия свят.
"Радвам се, че в този период в България. Мерките бяха много добри. В началото синът ми и сестра ми имаха проблеми в Германия заради недостатъчните мерки срещу вируса. Сестра ми е учителка, над 60, и имаше контакти с деца, защото училищата още не бяха затворени. А тук всичко бе затворено", добавя пенсионерката.
Фредерике не се чувства откъсната от света. По-рано е пътувала с автомобила си до Пловдив и София за концерти. На морето се е сприятелила с цигуларя Георги Калайджиев и германската му партньорка Мария.
днесбг

Публикувана на
07 Юли 2020 година