Новина от категория България
Архив на публикациите

Нелегален пчелар държи кошери с пчели на балкона

Видяна: 24120 пъти

В район ”Красна поляна” в София обитатели на жилищен блок водят люта битка с две семейства, които не се съобразяват с правилата на етажната собственост, предава NOVA.  Става дума за две пчелни семейства, които обитават терасата на един от съкооператорите. А комшиите от години убеждават съседа си да премести кошерите на безопасно място.
Жилището му е на третия етаж, а на балкона му се помещават няколко кошера. Пчелите обаче влизат в апартаментите на съседите му. Една от тях дори е пострадала – настъпила е едно насекомо. Други пък страдат от алергии, което застрашава тяхното здраве.
В момента пчелите са в процес на роене. Част от семейството се е заселило на близките дървета. Жителите на блока са на мнение, че пчелите са изключително полезни, но не е безопасно както за тях, така и за хората, да обитават блока.
Инспектори от БАБХ са излезли със становище, че пчелите „ са се държали миролюбиво, но пребиваването им ще бъде прекратено съгласно връчено предписание”. „Тази сага е от две години. Посъветвахме жителите на блока да направят събрание.
Мъжът, който отглежда пчелите, не е регистриран като пчелар. Лошото е, че има акт и предписание, но сме с вързани ръце. Пчелар ни помага в аварийни ситуации. Но и аз самият не знам как да влезем в апартамента и да премахнем кошерите”, обясни кметът на „Красна поляна” Иван Чакъров.
Станко Стоилов, който отглежда пчелите, заяви, че моли жителите на блока за двумесечна отсрочка, за да извади меда от кошерите. /дарикнюз

Публикувана на
29 Юни 2020 година