Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пазете се от хора, които говорят високо и пеят, ще ви заразят

Видяна: 21120 пъти

Когато водим нормален и спокоен разговор, вероятността да се заразим с коронавирус е много малка, защото безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или просто го няма. Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.
„Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо, много емоционален е или пее. Тогава, даже при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази. Затова викането, събирането на хора, протестите, например, са много хубаво нещо, но да минават малко по-цивилизовано. По-тихичко и с дистанция”, каза още той.

По думите му през следващите дни може да очакваме броят на заразените у нас да се повиши: „Може да минем границата от 160 болни на ден".
Запитан дали се очаква ново затягане на мерките, той отговори:„ У нас в момента развитието на епидемичната ситуация е такова, че не налага кой знае какви мерки, но налага необходимостта от контрол на мерките, които трябва да се спазват. Ще се осигури и да слушат музика. Поведението на запалянковците по мачовете е рисково, защото там се вика и пее. Трябваше да внимаваме още две седмици и да не правим сватби и религиозни срещи, където се събират много хора".
Той отново припомни да се спазват основните три мерки - дистанция, дисциплина и дезинфекция.

Публикувана на
29 Юни 2020 година