Новина от категория България
Архив на публикациите

Какви подкупи взимали арестуваните топ антимафиоти

Видяна: 23851 пъти

Арестуваните висши шефове в ГДБОП са искали между 5 и 10 000 лв. рушвети, за да пазят наркогрупи. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
"От началото на 2017 г. до неутрализирането в петък е действала организираната престъпна група. Безпрецедентно е разкриването на корупция на служители, чиято професионална дейност е свързана с противодействието на накротрафика у нас и в чужбина. Недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност", заяви Сийка Милева.

Тя разкри, че Цветан Панков и подчиненият му Кирил Ванков са действали по няколко направления. Първото е получаване на подкупи от наркогрупи с оглед да не бъде възпрепятствана дейността й, да се покровителства, да се прави чадър.
Второто е да получават подкупи с цел неутрализиране на конкуренти в наркопазара - след получаване на подкупи е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конретни лица. Третото направление е да се предоставя изпреварваща информация за предстоящи действия срещу дадени бандити. Исканите рушвети били между 5-10 хил. лв. Панков и Ванков демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си сред криминалния контингент.
Единият фиктивно изготвял справки срещу бандити ,а другият им обещавал помощ и съдействие срещу пари. Това са служителите, които са държали връзката и с международните ни партньори.
Шефът на Вътрешна сигурност Стефан Банков пък заяви, че единият правел уж проблеми на определени наркогрупи, а вториат предлагал да ги спасява.
Панков и Ванков, както и полицайката от ГДНП Фикерлийска са работили по оперативни данни от 2014 г. Провалили са редица операции както у нас, така и в чужбина. Шефът на Вътрешна сигурност дори сподели, че са осуетили през 2017 г. и разследване на самата Вътрешна сигурност.
Въпросният бандит от наркобанда, който даде рушвета на Цветан Панков под моста на Захарна фабрика, е бил на средно ниво в наркоструктурата. Давал е многократно подкупи на антимафиотите. На въпрос с какво се занимава, Банков заяви "Не е преподавател в университет за всеки случай". Той потвърди и че ареста на антимафиотите е свързан със заловения кокаин в Студентски град, но отказа да даде повече подробности. "Те са изключително нагли и арогантни", отсече Банков. Милева пък благодари на Вътрешна сигурност и на спецпрокуратурата от името на главния прокурор Иван Гешев.
"Антимафиотите са преминали на грешната страна. Ще се проверява дейността им и назад. Има оперативни данни, които са предадени на прокуратурата, че са действали от 2014 г.". Ролята на третият служител - полицайката от "Автокражби" в ГДНП е била на касиер-счетоводител. тя е присъствала и на даването на подкупи в много случаи, стана ясно на брифинга. Четвъртият арестуван е цивилно лице, представял се е за служител на ДЕА. Той е с мярка за неотклонение - гаранция.
лупа

Публикувана на
28 Юни 2020 година