Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

Европа приласка Уди Алън

Видяна: 7381 пъти

Новият филм на Уди Алън Rifkins' festival („Фестивалът на Рифкин“), заснет миналото лято в Испания, ще открие Международния кинофестивал в Сан себастиан на 18 септември.
След сагата с биографичната книга на режисьора, отхвърлена от първия издател, и разривът с Amazon отношенията между обвинявания в сексуални посегателства Уди Алън и неговата страна навлизат във все по-дълбока криза.
И в други периоди от кариерата си авторът на „Вики, Кристина, Барселона“, „Полунощ в Париж“, „На Рим с любов“ и още десетки паметни ленти е предпочитал Европа пред своя любим Манхатън в Ню Йорк. Американецът е снимал много в Испания, Франция, Италия не само защото му е излизало по-евтино, но и заради личната си страст. Венеция например е градът, легнал на сърцето на режисьора, и той го избра да се ожени там за голямата си любов – доведената дъщеря Сун-и. Сега обаче САЩ окончателно му обръщат гръб, след като старите обвинения на друга от доведените дъщери – Дилън Фароу, че е блудствал с нея, бяха вкарани отново в обращение от движението #MeToo, и Европа стана сигурното пристанище за твореца, където той се връща, за да снима и представя своите филми. Така че не е чудно, че Уди Алън ще открие с „Фестивалът на Рифкин“ именно кинофорума в Сан Себастиан, в земята на баските, където и лентата е била създадена. Романтичната комедия с Джина Гершон, Уолъс Шоун и Кристоф Валц и с виртуозната камера на италианския оператор Виторио Стораро ще даде старт на 68-ото издание на един от най-престижните кинофоруми в Европа и света. За втори път американският режисьор открива това събитие – първия път през 2004 г. с филма си „Мелинда и Мелинда“. Тогава той бе удостоен и с наградата Donostia за цялостна кариера. И друг заглавия, подписани от Уди Алън - „Манхатън“, „Зелиг“, „Мистериозно убийство в Манхатън“, „Пурпурната роза от Кайро“, „Мачпоинт“, „Вики, Кристина, Барселона“, са присъствали на фестивала в Сан Себастиан през годините.монитор

Публикувана на
28 Юни 2020 година