Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Младоженците в Италия пак се целуват пред олтара

Видяна: 8845 пъти

От вчера младоженците в Италия могат отново да се целуват пред олтара без предпазни маски, както ставаше във вече добрите стари времена отпреди само четири месеца. Така отреди Националният научно-технически комитет в Рим за контрол на разпространението на коронавируса, който изпрати нарочно разрешително писмо до Италианската епископална конференция.
С целувката, наложена от традицията като кулминация на всяка венчавка, може да завършва брачната церемония не само в Божия храм, но и в кметствата.
За радост прощаването с предпазните маски пред олтара или пред кметското бюро не е единствената придобивка на бъдещите съпрузи между Алпите и Сицилия. Занапред те няма да носят повече и задължителните от миналия март ръкавици, ще могат да си канят пак гости на бракосъчетанието, да имат шаферки и т.н. В същото време близките и приятелите трябва да бъдат с предпазни маски, да избягват ръкостисканията и прегръдките, както и да спазват задължителната социална дистанция от метър и половина. Разбира се, в ресторантите, където най-често се вихри сватбеният купон, всички поканени би трябвало да са без маски, които, барабар с ръкавиците, остават задължителни за сервитьори, сомелиета, чистачи и т.н.
Но докато за младоженците предпазните маски в храмовете и в кметствата вече не са задължителни, същото не може да се каже за извършващите бракосъчетанието свещенослужители и кметове. Защото те трябва да продължават да носят защитния атрибут до второ нареждане, като не се приближават до бъдещите съпрузи на по-малко от метър разстояние. Що се отнася до свещениците, те обаче могат вече да свалят ръкавиците, задължителни досега при раздаването на причастие – комка и вино. Но в същото време католическите попове трябва често да си дезинфекцират ръцете – нещо, което е задължително пък за всеки вярващ, наредил се на опашката за причестяване.
монитор

Публикувана на
28 Юни 2020 година