Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Помагат на бивша учителка да отиде в старчески дом

Видяна: 49320 пъти

Иванка Калоянова, бивш председател на Тракийското дружество и учител по руски език с дълъг стаж, се помоли на зам.-кмета Георги Титюков да бъде настанена в Дома на възрастни хора на Коматевско шосе. „Самотата ме убива”, призна му тя на него общивската съветничка от „Кауза Пловдив” Румяна Толова които дойдоха в дома й на ул. „Филип Македонски”.
Приятелката на 87-годишната пенсионерка Елка Методиева е потърсила за помощ Титюков. „Ваня не дочува, краката й отказват, а наскоро е лежала в болница със сърдечна криза. Не се предава, не иска пари от общината и аз й помагам , когато мога, но не бива да живее сама”, описа тя.
Със 74 процента инвалидност е. Съпругът й е починал преди десет години, а единственият син живее в Цар Калоян и е с тежко заболяване, със 100 процента инвалидност. „Добре е, че снаха ми се грижи за него, въпреки че и тя е болна. Не искам да я товаря с мои грижи. И тя душа носи”, така обяснява защо е решила да отиде в старчески дом.
„О, там ще участвам в културния живот, ще си приказваме с мои връстници и няма да съм в тежест на близките. Мозъкът ми работи добре за разлика от краката, решавам кръстословици, чета книги и не мога без вестници”, сподели бившата учителка в някогашния Текстилен техникум.
Елка Методиева припомня, че по време на пандемията веднага, след като се е обадила в Кризисен щаб да помогнат на приятелката й, веднага пристигнали млади доброволци „Пазаруваха храна, купуваха лекарства. Записахме я и в Домашен социален патронаж, за да я носят готвено. За раздвижване идва рехабилитатор”, изброи Елка.
Георги Титюков уреди документите за настаняване на Иванка Калоянова в Дома да бъдат проверени от служителите на Дирекцията за социално подпомагане. Тя има право и след като отпадне забраната заради епидемиологичната обстановка, ще бъде настанена, отговориха от Дирекцията. /марица

Публикувана на
25 Юни 2020 година