Архив на публикациите

Гарабитов цери само с дишане

Видяна: 17629 пъти

Иван Гарабитов е сред най-известните лечители у нас. Роден е на 3 май 1945 г. в село Паничери. Бил е треньор по борба и рехабилитатор, тренирал е много изявени спортисти. От 30 години е отдаден на здравословния начин на живот и помага на хора от цяла България и света да лекуват болежките си без лекарства.

Според него ключът към здравето и дълголетието е правилното дишане. „Всичко добро за нашето тяло започва от дишането. Над 90% от хората обаче не умеят да дишат правилно. Клетката живее с кислород и вода. Ние правим дишания само с 5% от капацитета на дробовете си. Така се нарушава имунната система и обмяната на веществата. Най-важното е, че чрез правилното дишане се възстановява психическото състояние и се премахва стресът. Заради него отпада имунната защита, нарушава се обмяната на веществата, получава се дискомфорт, човек става нервен и вътрешно напрегнат. Така важните органи, като сърцето, черния дроб и бъбреците, не си вършат работата и хората пълнеят. 80 на сто тялото диша чрез кожата, чиито пори са запушени, защото не изхвърляме токсините от организма“, обяснява 75-годишният лечител.
Правилното дишане е, когато има дълбоко поемане на въздух от корема, задържането му за кратко и изхвърлянето му навън. Както и че това е цяла наука и задължително трябва да се овладее с учител.
Научаването може да стане за 3 до 5 дни. Човек трябва да заделя по 10 минути сутрин и 10 минути вечер, за да диша правилно. Така пречиства кръвта си и възобновява клетките. „Ако поемаме правилно кислород, за 6 месеца постигаме прочистване на кръвта все едно 3 пъти са я сменяли за година“, категоричен е Гарабитов.
„Най-общо казано, когато поемаш въздух, трябва да усещаш как отива в корема. После да го задържиш 2-3 секунди и накрая да го издишаш бавно. Ако човек диша правилно, на месец може да смъква по 5 излишни килограма. Т. нар. алтернативно дишане също е добре да се прави по 10 минути между 6 и 7 ч. и преди залез слънце. Човек сяда и изправя гръбначния си стълб. Първо запушва дясната си ноздра, вдишва и издишва през лявата. След това се прави същото с дясната ноздра, като запушва лявата. Редуват се по 5 пъти. Така се правят също 5 цикъла“, допълва той.ретро

Публикувана на
03 Юни 2020 година