Новина от категория Светът
Архив на публикациите

ЧРД за слоница с 38-килограмова торта

Видяна: 12017 пъти

Слоницата Артайда празнува рожден ден с 38-килограмова торта. Тя става на 57 години и по този повод получава специална торта. Вкусното 38-килограмово изкушение е направено от хляб – лимец и спелта, заквасен с жива квас, напоен е с фруктозен сироп.
За да усети Артайда специалния повод, между блатовете има много свежи плодове и зеленчуци, а като финал пълнозърнести макарони с брашно от рожков, обясни пред БГНЕС зооинжинерът Анита Цветанова. Повече от половин ден е отнело създаването на лакомството. Глазурата на тортата е с богат асортимент от сладки, свежи плодове и зеленчуци.
Артайда пристига в столичния зоопарк в далечната вече 2004 г. от Германия.
„Ние сме я приели и от този момент насетне се грижим ежедневно за нея. Много малко от хората знаят, но да се грижиш за слон не е толкова лесно, защото слоновете са огромни животни, които изискват освен огромните количествата храна - от 80 до 100 кг на ден, изискват и много грижа по поддръжката на краката”, разказа директорът на зоологическа градина София Добромир Бориславов.
Всяка седмица на Артайда се прави педикюр, който включва дезинфекция.
„Това е спа процедура за нашия слон, тя е дресирана и влиза сама във вани с дезинфектант - първо, за дезинфекция, и второ - за да омекнат ноктите й. След това животното стъпва върху специална подложка, на която със специална пила и с инструменти ноктите се оформят като на всяка изискана дама. След което слоницата получава баня - тя се мокри със специална вода и със специални препарати, за да може кожата да бъде мека, нежна и да е с нормалната степен на влажност”, разказа той.
По думите на директора тези спа процедури трябва да се правят ако не всеки ден, то поне през ден, за да може животното да се чувства комфортно и в добро здраве, паралелно с балансираното и здравословно хранене. /дарикнюз

Публикувана на
03 Юни 2020 година