Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Какъв цитат от Ботев пуснаха в новините на турски по БНТ

Видяна: 20130 пъти

”Какво искате от подобен народ? Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!”. Това са думи на Христо Ботев, написани във в-к. „Знаме“, бр. 4 от 5 януари 1875 г. Специално точно този текст бе прочетен на 2 юни в новините на турски по БНТ.
"Нашият православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила.
Тука се подиграват с имотът ти, с животът ти, с трудът ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човешко съществуване, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за своите пети-вековни страдания. Какво искате от подобен народ?
Той е роб, и роб безусловен, и аз имам пълно человеческо право да го прокълна от сичкото си сърце и душа, ако той и занапред остане така равнодушен към своята горчива съдба. Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!"

Публикувана на
02 Юни 2020 година