Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Голямо лапане е падало, взели си по 70 млн. долара, 120 млн. лв., 300 млн. лв.

Видяна: 56680 пъти

Специализираната прокуратура представи информация относно разследването за незаконни действия при вноса на отпадъци по време на извънреден брифинг. "Ще предоставим информация, с която считаме, че няма да се наруши хода на разследването. От задържаните седем са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участие на длъжностни лица", заяви Сийка Милева.
Тя уточни, че е иззета цветна снимка, на която са написани имена на известни личности, някои от които убити през годините. Срещу имената на всеки един са записани различни суми - 70 млн. долара, 120 млн. лева, 300 млн. лева. "От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още тя.
По отношение на един от участниците има вторично обвинение. Наблюдаващите прокурори ще отправят искане за определяне на най-тежката мярка - задържане под стража. За двама ще искат домашен арест, а за един - мярка за неотклонение и парична гаранция в размер на 1 млн. лева.
По думи на Генка Брезашка зам.-министърът на екологията Красимир Живков е бил в близки отношение с Бобокови, което само по себе си не е престъпно, но с действията си е подпомагал противозаконната им дейност, свързана с внос и износ на отпадъци.
В качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното си положение, е оказвал натиск върху служители на министерството, заплашвал е с уволнения и е използвал други въздействия. Когато не са изпълнявани разпорежданията му, е имало случаи на уволнени директори.
Във връзка с разследването бе задържан и зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Имаше акции на няколко места в страната. По случая отведени в ареста бяха и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, за които се смята, че са участници в организирана престъпна група. /блиц

Публикувана на
30 Май 2020 година