Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Бутилка коняк на 258 г. продадена за 131 000 евро

Видяна: 24600 пъти

Бутилка коняк на 258 години, произведена от "Мезон Готие", беше продадена на търг на "Сотбис" за рекордната сума от 118 000 лири (131 000 евро), съобщиха Франс прес и ДПА, позовавайки се на аукционната къща. Новият собственик на бутилката е частен азиатски колекционер.
Известна като "Големия брат", тя е една от последните три бутилки коняк "Готие" от 1762 г., запазили се до наши дни, както и най-голямата.
Трите бутилки се съхраняват в едно и също семейство от края на 19-и век, съобщиха от "Сотбис". Те са оставени при прародителите на продавача от сираче на име Алфонс, приютено от фамилията. Алфонс напуска приемното си семейство, за да работи в областта Коняк. Десетилетие по-късно той се завръща, натоварен с бутилки коняк, вместо възнаграждение, сред които са и трите "Готие". Алфонс заминава на война през 1914 г. и повече не се връща. Подобно на "Големия брат", бутилката, наречена "Малкия брат", е продадена на търг в Ню Йорк през 2014 г. "Малката сестра" се съхранява в музея "Готие" в югозапазна Франция.
Според експерта на "Сотбис" по спиртни напитки Джони Фаули конякът все още е годен за консумация. /лупа

Публикувана на
29 Май 2020 година