Новина от категория България
Архив на публикациите

Каракачановци няма да могат да арестуват журналисти

Видяна: 22204 пъти

Парламентарната медийна комисия отхвърли противоречивия законопроект на ВМРО, който предвиждаше затвор до 3 години и затваряне на сайтове заради разпространяване на фалшиви новини. От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов искаха и имуществена санкция от 500 до 2000 лева за собственика на домейн с текст без автор, който "разпространява дезинформация в интернет среда".
Тези предложения бяха сериозно критикувани от правозащитници, медийни експерти и медии заради неяснотите, които позволяваха "чиста цензура" върху ограничен брой критици на властта.
ВМРО започна отново "борбата" си с фалшивите новини в разгара на кризата с коронавируса. Тогава депутатите от участващата във властта партия внесоха промени в Закона за радиото и телевизията, които дават дефиниция на "дезинформация в интеренет среда": "разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници достъпни от територията на Република България на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица".
Ако в някой сайт е публикувана "дезинформация", съветът ще трябва да разпорежда сваляне на информацията, предлагаха от партията на Красимир Каракачанов. Всичко това обаче оставя възможност да бъдат сваляни и текстове с неназовани източници, но с вярна информация. Още в края на 2018 година от ВМРО направиха кръгла маса по темата за фалшивите новини и там беше обсъждана подобна мярка. Тогава медийният регулатор обясни, че би било трудно да следят за фалшиви новини със сегашния си капацитет.
Становища по законопроекта имаше от АБРО, БСК, Висшия адвокатски съвет, Асоциацията на европейските журналисти – България, БНТ, БНР, Министерството на културата, СЕМ. Всички те критикуват предположенията, особено по повод неясната дефиниция на понятието "дезинформация в интернет среда". Висшият адвокатски съвет дори смята, че законопроектът е противоконституционен и представлява "груба намеса в свободата на медиите, на интернет пространството и на свободата за словото". /лупа

Публикувана на
29 Май 2020 година