Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Мая с 19 мерки за 19 месеца

Видяна: 57600 пъти

19 мерки за 19 месеца срещу Ковид-19 за излизане на България от кризата представи в Пловдив председателят на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. По думите й, те са в отговор на очакванията за двойно увеличение на безработицата от началото на кризата в следващите месеци.

Сн. Лили ПЕТРОВА
Сред основните предложения в плана „Манолова“ е държавата да предостави 2,5 млрд лв за създаването на 200 000 работни места в рамките на следващата година 2021 г. А до края на настоящата, неоползотвореният ресурс по мярката 60 на 40 в размер на 700 млн лв да бъде усвоен за създаването на заетост за 120 000 граждани.
Според нея хората искат работа и доходи, като за целта ще се стимулират средни, малки и микрофирми за създаването на работни места, като в рамките на 12 месеца те да бъдат заплатени от държавата заедно с осигуровките. Ангажимент на осигурените ще бъде оставането им на работа допълнително до 12 месеца.
Специална мярка в размер на 200 млн лв за 50 000 души ще бъде предложената за хората със сезонна заетост в областта на земеделските услуги, туризма и др.
Държавата може да се ангажира с националната програма „Семейно стопанство“, залагайки на местни производства и земеделие чрез предоставяне на земя на гражданите и подкрепа на всяко ново работно място в областта на земеделието и изхранването на населението.
Манолова бе категорична, че Гражданската платформа „Изправи се. БГ“ не е подкрепена от икономически кръгове и че не работи за коалиране с политически партии.

Публикувана на
28 Май 2020 година