Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Нова руска наглост

Видяна: 28200 пъти

Вместо да ни поздрави за 24 май, Русия отново провокира България с непризнаването на българския произход на братята Кирил и Методий. Изложба в Руския културно-информационен център в София представя славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия".
Представянето на братята като руски просветители възмути български историци и общественици. Преди три години руският президент Владимир Путин скандализира българската общественост, като навръх 24 май заяви пред македонския президент, че "24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя".
"Изложбата в Руския културно-информационен център е поредната политическа провокация", коментира историкът и ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Милко Палангурски. По думите му българската държава и политиците трябва да кажат истината на "наглата руска политическа провокация, която постоянно набира скорост към българската история, към българската култура".
"Това изобщо не е случайно. Това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, макар и с такива малки ерозиращи на пръв поглед елементи. Внушението, което правят руснаците, макар и без да го назовават официално, е ясно", коментира Палангурски. /лупа

Публикувана на
24 Май 2020 година