Архив на публикациите

Пловдив празнува 24 май

Видяна: 11468 пъти

С благодарствен молебен по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Кирил и Методий" бе отбелязан празникът в Пловдив. Пловдивският митрополит Николай водеше тържествената служба.
Поради мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19 тази година не беше проведено традиционното шествие за 24 май, в което участие активно взимаха децата от всички пловдивски училища, преминавайки през Главна улица.
„Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методи, познахме Бога и вярата, приобщихме се, разпространихме славянската реч, защото всички ние говорим и пишем на български език, а една песен звучи и ни продължава да ни сплотява. Нека „Върви народе възродени“ никога не заглъхва в нас“. С тези думи владиката се обърна към присъстващите в храма.
След приключване на молебена пред паметника на Светите братя в двора на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха поднесени венци и цветя.
Кметът на Пловдив Здравко Димитров също отправи тържествен поздрав към дейците на българското образование, наука и култура и към всички ученици и учители:
„Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда. На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички учители, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация – да се работи с отговорност и отдаденост“, се казва в поздрава

Публикувана на
24 Май 2020 година