Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Две замърсени реки се вливат в язовир Пясъчник

Видяна: 11651 пъти

Две реки, които се вливат в язовир "Пясъчник", са замърсени от розоварна в село Старосел. Има и мъртва риба.
Екоинспекцията извършва поредна проверка на розоварната.
Най-замърсена е водата на река Костовица, която е приток на река Пясъчник като втората се влива в язовира. Предишните инспекции на розоварната са показали, че тя все още няма разрешително за заустване, тъй като предприятието е съвсем ново, информира БНР.
Собствениците са обяснили, че правят тестове.
Експертите са установили, че водите на реките са черни. Взети са проби за изследване.
От екоинспекцията са издали предписание да бъде преустановено заустването на отпадъчни води в река Костовица.
Замърсяването на р. Кошовица е преустановено, дейността на розоварната е ограничена със заповед на РИОСВ
Експерти от Областна администрация извършиха повторна проверка, съвместно с Басейнова дирекция и РИОСВ, в района на с. Старосел, където снощи бе установено замърсяване на река Кошовица и умряла риба. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя поясни, че реката е приток на река Пясъчник, която се влива в язовир Пясъчник.
„Причината за замърсяване, установено от нашите експерти и екоинспекцията, са отпадъчните води от дестилерия за преработка на етерично маслени култури, която няма разрешително за заустване в реката. Предприятието е ново , има подадени документи за дейност, но все още няма официално разрешително за работа,обясни областният управител.
Късно снощи са дадени предписания на собственика на предприятието да бъде незабавно преустановено заустването на отпадъчни води в река Кошовица, за да се предотврати ново замърсяване.
Днес със заповед на директор на РИОСВ – Пловдив инж. Десислава Георгиева е ораничена производствената дейност на розоварната чрез принудително извеждане от експлоатация на помпена станция, към бетонов резервоар за отпадъчни води, с обем от 3000 куб. м. Поставена е пломба на крана на помпата за източване на производствените отпадъчни води.
Според експертите предприятието, преработва розов цвят и в случая замърсяването е точно с отпадъчни води, които не би трябвало да се изпускат, защото розоварната няма все още разрешително за заустване в реката. Проблемът е, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква замърсяване на водата и измиране на рибата. Изпускането е преустановено, в момента водата в реката е чиста, но контролът ще продължи.
„Институциите реагираха бързо и действаха в пълна координация. Веднага след получаване на сигнала експерти от Областта, Басейнова дирекция и РИОСВ бяха на място на инцидента и днес ситуацията се нормализира, допълни Канзирева.

Публикувана на
23 Май 2020 година