Архив на публикациите

Ще ремонтират часовниковата кула на Сахат тепе

Видяна: 9211 пъти

Започна обследване на часовниковата кула на Сахат тепе, съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. В подножието й ще бъде монтирано скеле, което ще осигури достъп на експерти. Те ще установят какво е състоянието й и ще направят предписание за необходимите ремонтни дейности. От първоначален оглед става ясно, че металната обшивка на покрива е компрометирана и има нужда от смяна. Обследването ще изясни каква част от нея, както и от дървената покривна конструкция, трябва да се подмени.
Част от обшивката на кулата се откърти и падна на земята под напора на вятъра, а това оголи носещата конструкция на покрива, която се уврежда вследствие на атмосферните условия.
Преди 5 години Георги Стаменов бе инициатор за рестартирането на часовника, който дълго време не работеше. Бе нает и часовникар, който всяка седмица се грижи за поддръжката на механизма му.
„Цялостното възстановяване и социализацията на Сахат тепе, както и възраждането на кафенето там, са част от целите, които смятам да осъществя до края на мандата“, коментира кметът на „Централен“ Георги Стаменов.
Интересен факт е, че в миналото часовниковата кула се е използвала за наблюдение на града за пожари, а биенето на камбаната и топовен изстрел оттам известявали населението за избухването им.

Публикувана на
21 Май 2020 година