Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Виж, Мангъров - ако бях жена, щях да ти пусна!“

Видяна: 21520 пъти

Бойко Борисов и инфекционистът доц. Атанас Мангъров водили разговор цял час. „Прави му чест, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен при нашата среща“, каза доц. Атанас Мангъров в ефира на Би Ти Ви– най-яркият опозиционен глас срещу мерките на Националния оперативен щаб и неговия ръководител ген. Венцислав Мутафчийски.  Миналия месец била срещата им. “Тогава говорихме час-час и нещо и аз мисля, че той ме чу много добре. Разбра ме. С неговия цветист начин на изказване, някъде на 40-ата минута каза: „Виж, Мангъров - ако бях жена, щях да ти пусна!“, разкри началникът на детската клиника в Инфекциозна болница.
Още от началото на карантината той развива тезата за "стадния имунитет" - колкото повече млади и здрави хора преболедуват вируса, толкова по-бързо ще се справим с Covid-19.
„Това сега, което става с паркове, което става с детски градини, става въпреки всички резерви на щаба и се радвам, че премиерът ме чу. След срещата ни хората не бяха затворени нито за Цветница, нито за Великден“, сподели доц. Мангъров.
„Зад мен не стои никой, аз съм тук, защото се забавлявам. Това ми е работата. Когато виждам неща, които считам, че не са правилни, опитвам да ги коригирам“, каза той.
Според него в България има "достоверно и доказано 280 хиляди души, които са имали контакт с Covid-19, а огромна част от тях не са разбрали".
Заключението за това може да се направи, ако се сравнят изследваните PCR тестове и резултатите за изградени антитела срещу коронавируса. "3,86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хиляди души е установено, че над 1200 души имат антитела – тоест по-малко от 4%.
Смъртността от коронавирус у нас е 0,04%, което означава, че умира един човек на 2500 души. За справка – смъртността при морбили е 1 промил (тоест 1 на 1000 души).
По думите на доц. Мангъров, в България продължителността на живота е много по-ниска, отколкото в Италия. Поради тази причина и смъртността от коронавируса е по-ниска: "По средна продължителност на живота Италия е на четвърто място в света и средната възраст на починалите от коронавируса там е над 80 г. България е на 80-о място в света със средна продължителност на живота около 73 г. /лупа

Публикувана на
21 Май 2020 година