Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Арестуваният лихвар Менду имал 200 луксозни коли

Видяна: 28670 пъти

Деветима са арестувани вчера при акция на полицията и прокуратурата срещу лихварството, данъчните престъпления и склоняването към проституция, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Сред тях е топ лихварят Стефан Асенов – Менду.
При разледването станало ясно, че той се е ползвал с чадъра на държавни институции. Притежавал е 200 луксозни автомобила, като са му останали 50, 15 от които са открити.
Менду, жената, с която е в съжителство, както и брат му са обвинени в пране на пари, склоняване към проституция и лихварство.
В хотела им са спипани 7 проститутки, заедно с клиентите им.
Разпитани са над 60 свидетели, много от тях изпитват страх да говорят.
Чрез СРС-та е доказано, че определено лихварят има връзки и контакти на високо ниво. „Почти всеки свидетел твърди, че всеки момент лихварят щял да бъде пуснат на свобода, след нечие обаждане. Такова не е постъпило, а и да постъпи, няма как да се случи. Лицето Менду вчера не вярваше, че някой влиза в къщата му. Факт, е че дълги години не е закачан, което ме притеснява“, каза окръжният прокурор Румен Попов.
Разпитаните свидетели, които били клиенти на задържания лихвар, смятали че взимат пари назаем от „банка Менду“. Давал заеми в огромни размери, като молби за суми от порядъка на 3000-4000 лв. не представявали интерес за него.„През декември млад оперативен работник дойде да съобщи на мен и на директора на полицията за лице, което според него се занимава от дълги години с лихварство, притежава много недвижими и движими имущества, без да има официални доходи и без да развива търговска дейност. Първоначално, признавам си, приех, че не възможно толкова години това лице да се занимава с лихварство и да не знам, но обяснението на оперативния работник беше, че пред задържания имало опека от различни институции, поне така се е говорило“, разкри окръжният прокурор.
Основната дейност на лихваря е „внос на луксозни автомобили“- за наем или директна продажба. Общо 13 000 лв. за всичко това са внесени през годините като данъци от фамилията, за да не излезе, че нещо все пак се плаща.
Чрез сделки с длъжници Менду е придобил изключително много магазини, автосалони, къщи и апартаменти. Има установени 116 сделки с ипотекарни длъжници за недвижими имоти. Заедно с брат си стопанисват хотел „Мерита“ на магистрала „Тракия“, където въртели проституция. Жриците се отчитали с 15 евро за клиент плюс 5 евро за ползване на апартамент. Потърпевшите от лихваря са стотици.

Публикувана на
20 Май 2020 година