Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

Тя е и кралица, и Пепеляшка

Видяна: 13176 пъти

Вчера тя става на 51 години. Честит рожден ден, Кейт Бланшет! Освен кино и театрална актриса, тя е и режисьор и модна икона. Получила е много награди, сред които два "Оскара" за второстепенна роля в "Авиаторът" и за главна роля в "Син жасмин", три Златни глобуса и три БАФТА.
Сп. "Тайм" я включи в списъка си на най-влиятелните личности в света през 2007 г. През 2018 г. тя беше обявена за една от най-високоплатените актриси в света. Кариерата на Кейт Бланшет започва от Австралия.
След като се дипломира в Националния институт за драма, тя започва да играе на австралийска сцена в "Електра" и "Хамлет" в началото на 90-те години. Първата световноизвестна роля на Бланшет е като кралица Елизабет във филма "Елизабет" от 1998 г. За ролята тя получава номинация за "Оскар" за най-добра актриса и печели БАФТА и Златен глобус.
През годините Бланшет доказва, че притежава многопластов талант. Един от примерите за това са разнородните кинопродукции, в които участва - комерсиални фентъзи трилогии, като "Хобит" и "Властелинът на пръстените", лесбийски драми като "Каръл", "Авиаторът", филмови приказки като "Пепеляшка", екшъни като "Бандитките на Оушън", експериментални творби като "Кафе и цигари" и "Манифест", нетрадиционни римейки като "Син жасмин".
Бланшет с лекота се превъплъщава и в мъжки образи и доказателство за това е ролята й в "Няма ме", вдъхновен от живота на Боб Дилън. А най-новата продукция с Кейт Бланшет е "Къде си, Бернадет!" по едноименния роман на американската сценаристка и писателка Мария Семпъл. /дарик

Публикувана на
15 Май 2020 година