Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Намаляването нa ДДС помага на богатите

Видяна: 19032 пъти

Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена мярка. Тя помага на богатите, не помага на туризма. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и фактът, че хората не излизат.
От опита на други страни се вижда, че при подобни мерки цената спада между 1/ 4 или 1/5. По думите му ако ставката у нас се намали с 11% ще означава, че потребителят вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв, обясни още Дянков.
Според него аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса не е обоснован, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците. Дянков смята, че собствениците единствено говорят за намаляване на ставката.
Предложението за ДДС вкара в полемика премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Бившият министър обясни, че през 2010 г. е имал подобен аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори.
„Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и сега“, каза икономистът.
По думите му у нас ще се сбъдне по-песимистичният вариант в икономическите прогнози заради пандемията. Дянков смята, че трябва да се готвим за трудна година, а вероятно и за трудно начало на 2021 г.
„Трябва да сме внимателни с бюджета и да се въвеждат мерки, които да работят. Има две мерки, които работят в Европа. Едната е подобна на мярката 60:40, но в други проценти и раздаването на грантове и безлихвени кредити, които помагат на малкия бизнес." /фрог

Публикувана на
14 Май 2020 година