Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Очакват вирусен ураган

Видяна: 25559 пъти

Вирусен ураган може да се разрази в Германия още през есента. Това предупреждава един от най-реномираните вирусолози в страната. Мерките, въведени заради коронавируса, се разхлабват прекалено бързо и с широка ръка, смята той, цитиран от "Дойче Веле". Германските медии дават широка гласност на критиките, които отправя срещу разхлабването на мерките един от водещите вирусолози в страната.
"Вирусен ураган" може да зелее Германия през есента, предупреждава професор Александър Кекуле, един от най-реномираните вирусолози в страната. Кекуле смята, че ограниченията, въведени заради коронавируса, се вдигат прекалено бързо, прекаленно едновременно и с широка ръка, докато всъщност е необходима устойчива защитна концепция.
В същото време институтът "Роберт Кох", най-авторитетната инстанция за развитието на заразата в Германия, бие тревога, че от три дни насам броят на новозаразените отново расте.
На срещата между канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на отделните германски провинции бе решено още преди началото на лятната ваканция всички ученици в страната постепенно да се върнат обратно в класните стаи. Ще бъдат осигурени и допълнителни капацитети за връщане на децата в детските градини и яслите. В тази връзка професор Кекуле предупреждава, че отварянето на училищата и детските градини неизбежно ще доведе до бързо нарастване на епидемиологичната активност. По неговите думи, идеята да се предпазват децата с помощта на маски е чисто и просто илюзия.
Експертът признава, че строгите карантинни мерки са на път да разрушат социалния, политическия и икономическия живот в Германия и че произтичащите от тях отрицателни последици за човешкото здраве може да се окажат по-сериозни в сравнение със смъртността от пандемията. Според него облекчения за контактите между хората могат да се въвеждат едва когато има надеждна защита срещу болестта. А в скоро време най-вероятно няма да има нито ваксина, нито стаден имунитет, нито лекарство срещу COVID-19, казва професорът и изброява четирите най-важни елемента на ефикасната защита дотогава: да се пазят рисковите групи, да се носят маски, да се обяснява на хората как се развива инфекцията, резултатите от проведените тестове да водят до бързи реакции на властите.
"Липсата на имунитет, занемаряването на предпазните мерки, недостатъчната закрила на рисковите групи - всичко това може да доведе през есента до вирусен ураган", смята вирусологът. Учените са единодушни, че новият вирус ще обикаля земното кълбо още години. /блиц

Публикувана на
11 Май 2020 година