Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Стига сте си мерили Гьотето, бе! Кръгом-марш при... народеца!!!

Видяна: 21840 пъти

Американски биолози са записали звука на коронавируса, стана ясно вчера. Може да се чуе в сайта Soundcloud. Уловили са шума от сгъването на аминокиселините под формата на преплетени мелодии. Почти като симфония, струва ми се. Това обаче в бг обстановка по-звучи като коронавирус-чалга: “средношно брифингово съскане и ръмжене с коментарното му-у-у-, съпроводено от журналистическо булю-булю-булю, ква-ква-ква, мяу-мяу, кудкудяк-кудкудяк. Но пък с текст – цитати от Гьоте.
Динко ПЕТКОВ

Специалистите уточняват, че при техния запис на КОВИД-19, се е получила "композиция", в която могат да бъдат открити и приятни "успокояващи" звуци.
В бг записа чалга-КОВИД-19 успокоение – йок, както биха се изразили музикалните критици. Единствено паникьосваща какафония. С децибели, надути до дупка. Е, и с цитатите от Гьоте, разбира се.
"За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. Уважаеми народни представители, но ако много държите да се равнявате по президента има лесно решение - кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз", демонстрира Румен Радев, че не е забравил пилотските си умения как се пикира в извънредно положение.
„Няма нищо по-страшно от активната глупост!“ /по Гьоте/. Така пък отговори на Бойко Борисов, че ”президентът бил като старите свекърви, ама от тези злобните, които ходели и повтаряли едно и също”.
Успяващата да надкряка даже ято свекърви депутатка от Десислава Атанасова пък се сопна на президента, позовавайки се също на Гьоте: "ВирОсолог, "бегом, кръгом и ходом марш!", можеш да нареждаш единствено на "Любов - 60", написа тя във фейсбук профила си." А "Любов-60" е името на фирмата на Първата дама Деси.
"Няма нищо по-страшно от невежеството в действие." -Гьоте, написа още тя. Явно е по-гьотекомпетентна, тъй като Румен Радев се позовава не съвсем точно на Гьоте, че „Няма нищо по-страшно от активната глупост!“
"Es ist nichts schrecklicher als eine tatige Unwissenheit" е оригиналният цитат, а преводът е точно този, който използва депутатката.
В меренето на цитати от Гьоте се включи и вицето Томислав Дончев: "Както е казал Гьоте, когато двама се карат, виновен е по-умният.". "Тук няма новобранци, на които да се дават заповеди... Президентът сам да последва съвета си и да се смири", констатира последователят на Гьоте.
Употребяваният в чалга звученето на КОВИД-19 у нас поет, хуманист, учен, философ и политик, Йохан Волфганг фон Гьоте още е казал:
1 Казват, че истината стои между две противоположни мнения. Не е вярно! Между тях стои проблемът.
2. Съвети може да даваш само за работа, в която сам смяташ да вземеш участие.
3.За да бъдеш достоен човек, признай достойнството на другите.
4.Голяма част от бедите на този свят идват от това, че хората недостатъчно добре са разбрали своите цели.
5. "Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро.
Тези цитати в днешното време на извънредно положение може да се перифразират и така: Стига сте си мерили Гьотето, бе! Кръгом-марш при... народеца!!!

Публикувана на
08 Април 2020 година