Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Коронавирусът изтребен до крак в Стария Пловдив, дезинфекцирали калдъръма с 60-годишно уиски

Видяна: 44274 пъти

И безброй тестове да правят от щаба на генерал Мутафчийски, вече и следа няма да открият от коронавируса само на едно място под тепетата – в Стария Пловдив. Там тази напаст била унищожена до крак след като три дни дезинфекцирали калдъръма с…60-годишно шотландско уиски, научи „ПловдивМедия“ от свой неофициален източник.
Динко ПЕТКОВ

Акцията била по нареждане на новия амбициозен директор на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев - доскорошната тв звезда в сутрешния блок на Нова телевизия. Ако е достоверна информацията ни за поголовната дезинфекция в Стария град.
Той, разбира се, не е пуснал заповед да се употрепи за целта отлежалото с десетилетия уиски. До използването му като средство за справяне с бацилите на СОВИД-19 се стигнало по нелепа небрежност. Макар че феновете на това питие биха я квалифицирали като углавно престъпна небрежност.
Както би постъпил всеки новоназначен шеф и цаненият на този пост бивш телевизионер най-напред наредил да се направи цялостна инвертаризация – да се види всичко налице ли е по списъка, който му предали за движимо и недвижимо имущество.
В избата на една от възрожденските къщи попаднали на няколко метални туби с надпис „дезинфекциозна течност“.
„Какво да ги правим?“, чудели се служителите, защото им се водели като наличност и не можело просто да ги хвърлят на боклука.
Виждало се от пръв поглед, че били вносни, добре затворени и с явно съхранено съдържание.
Тогава последвала идеята да се използват по предназначение, както пишело на тях. Решили да дезинфектират не толкова къщите-музеи, които и без това били затворени за посетители, а предимно калдъръма, който е характерен като настилка.
Количеството било достатъчно, даже останало, с което напръскали пред Голямата община. Именно оттам започнало разплитането на случая. Някои от общинарите направили забележка, че се е размирисало неприятно – все едно на разлято уиски.
Оказало се, че настина е било разливано чистокръвно шотландско уиски. И то на 60-годишна възраст.
Предполага се, че точно такова уиски е имало в откритите метални туби. Къщата, в която били, се ползвала по времето на Тодор Живков като резиденция на софийски величия. Най-често в нея отсядал легендарният зет на Тато Иван Славков-Батето. Почти винаги с компания. Трудно може да се намери негова снимка, в която той не е с чаша уиски в ръце, лека му пръст.
Тъй като е щяло да е твърде открито да се поръчва закупуване на марково уиски от чужбина, възможно е да се намерили финансова вратичка. Да го доставят прикрито като дезинфектант. Не в бутилки, за да не си личи, а в туби – така било и по-евтино.
Какво е било разсипаното по калдъръмите уиски установила проверка на експерти в тази област. Те изследвали останалото от „дезинфектанта“ в една локвичка на калдъръма.
Бутилка точно от това шотландско уиски oт 1926 гoдинa cчyпи наскоро cвeтoвния peĸopд, ĸaтo бe пpoдaдeнa зa нeвepoятнитe $1,9 милиoнa пo вpeмe нa ayцĸиoн в Лoндoн. Един шoт oт нeгo cтpyвa нaд $100 000. Зa cpaвнeниe - чиcтo нoвo Роrѕсhе 911 Саrrеrа зaпoчвa oт $97 000. Peĸopднaтa цeнa бe дaдeнa зa бyтилĸa eднoмaлцoвo "Тhе Масаllаn Fіnе аnd Rаrе 60-уеаr-оld 1926". To e дecтилиpaнo пpeз 1926 и e пpecтoялo в бъчви 60 гoдини пpeди дa бъдe бyтилиpaнo пpeз 1986 г.
Уиcĸитo бe пpoдaдeнo зa тpи пъти пoвeчe, oтĸoлĸoтo бe цeнaтa нa eднo oт нaй-cĸъпитe фpeнcĸи винa, ĸoeтo нaмepи ĸyпyвaч в Hю Йopĸ пpeди гoдинa.
Не се очаква официално да бъде потвърдено, че коронавирусът в Стария град е бил пропъден с уиски от 1926 г. Въпреки че е похвално в Пловдив да има поне една „разминирана“ от микробите зона, точно когато правителството беше принудено да удължи с още месец извънредното положение.

Публикувана на
04 Април 2020 година