Новина от категория България
Архив на публикациите

ВМРО иска свирене на отбой на 1 май

Видяна: 14030 пъти

ВМРО е против удължаването на срока на извънредното положение до 13 май. Коалиционният партньор ще предложи на ГЕРБ той да бъде скъсен до 1 май. Това съобщи в профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който разкритикува удължаването на извънредното положение без разчети и прогнози.
"Вчера Министерски съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13 май. Мнозина приятели ме питат каква е нашата позиция по това. Мисля, че мога да споделя следното: мотивите към предложението са една страничка. Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка", категоричен е съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти.
"За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот. Проблемът с COVID-19 е сериозен и глобален, взехме на време строги и правилни мерки, ограничихме пораженията и всичко това беше подкрепено от ВМРО. Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.?", пита още той в позицията си.
"С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се - възрастните хора и хронично болните?", продължава с въпросите коалиционният партньор.
Според него само по този начин ще има повече средства за подкрепа за този застрашен контингент от хора, а "по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие". "Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти...", категоричен е депутатът.
Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април", анонсира още Искрен Веселинов.
Защо тогава ли? Защото според щаба пикът на епидемията ще е около Великден. Седмица или две след това е логично да имаме вече анализ за тенденциите, Народното събрание ща се събере пак да удължи наново срока или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие. /дарик

Публикувана на
03 Април 2020 година