Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Затворено кафене на Главната превръщат в Първа частна лудница „КОВИД-20“ в Пловдив

Видяна: 46134 пъти

Първата частна лудница се кани да открие в Пловдив собственик на затворено заради епидемията кафене на Главната. „Катинарът на входа на заведението вече взе да хваща ръжда, а удължават извънредното положение. Даже жена ми взе да изперква, слуша ежедневната сводката за нивото на река Дунав по радиото. Казва, милата, че само там все още нищо не споменавали за разпространението на коронавируса. Даже и в кулинарното предавене показвали как се готви „Коронавирус в гювече по градски“. Скоро ще сме всички за психиатрия, затова по-добре аз да открия лудница, ще я кръстя „КОВИД-20“, защото сигурно ще ми откажат да я патентовам като „19“.
Динко ПЕТКОВ

Най-напред желаел да сподели идеята си с генерал Мутафчийски, все пак той в момента е Капо ди тути капи в държавата. Пък и от неговия щаб можел да получава бройката колко хора скоро ще са с диагноза коронакуку, за да им праща психолинейка.
Не успял да се свържи с него, някаква жена със стържещ глас на ефрейторка му се троснала по телефона, като чула, че го търси по обществен въпрос – за отваряне на частна лудница: „Искаш ли да ти лепнат цял живот извънредно положение, а? Какви са тези намеци за психосъстоянието на Националния кризисен щаб!“
Това обаче не го е отказало. Още повече, че случаите на жертви от дългото заседяване по домовете все повече нараствали.
„Вчера ми се оплака жената, която досега работеше като хигиенистка в кафенето ми. Уплашена е, че мъжът й, с когото са женени от близо 30 години, й казал: „Радке, обичам те!“. „Не издържа, горкият, толкова време не е стъпвал в кръчмата, чална се нещо, а са минали едва три седмици от въвеждането на извънредното положение!“,разказва бъдещият собственик на Първа частна лудница какво е преживяла негова служителка.
Имал и редовен клиент в кафенето, който сигурно щял да му е сред първите, изявили сами желание да ги приберат в „КОВИД-20“. Обадил му се по телефона. В първия момент помислил, че ще го пита за рецептата, по която му правили капучиното в заведението, да си я изпълнява в къщи. „Проблемът на човечеца бил много сериозен. „Ако продължават така през месец да удължават извънредното положение и да не можем за ходим на Главната, ще си остана стар ерген, направо полудявам!“, изплакал му той. Оказало се, че вече нямало как да срещне някоя девойка, която му харесва и да й предложи да пият заедно кафе. „Ами я си представи, че отида, например, до магазина в квартала, както все още е позволено, и там видя жената, която е създадена за мен и която ще ми роди 3-4 дечица. И какво? Моментално, разбира се, ще я попитам иска ли някъде да седнем на кафе. А тя се зачерви от скромност и ми отвърне с учестено чувствено дишане: „Дааааа!“. Да, ама не – всички кафенета са затворени в момента! Просташко е да й предлагам още на първата среща кафе с райбер, нали?“, съвсем отчаян е той.
Готов за влизане в лудница е и учител от Английската гимназия. По време на дългата епидемична ваканция започнала да го мъчи съвестта, че пишел много тройки на учениците си. Не го умилостивявали молбите дори на абитуриентите, че смятали да продължат образованието си в чужбина, но заради него с този успех най-много да ги приемат някъде в Дагестан, Афганистан и прочие страни, завършващи на стан. „Ами ако решат да ми отмъстят, тежко ми!“, кахърял се даскалът.
На въпрос какво ще му направят, след като не ходят на училище, отвърнал: „Не ги познаваш какви дяволчета са, някоя вечер ще ми дойдат под прозорците както са целия клас!“. „Какво лошо има, ще ти направят серенада децата, ще ти попеят няколко песнички, нали и ние сме били абитуриенти!“, опитал се да го успокои кафеджията. „Ами, серенада, чакай! Ще дойдат без маски на лицата, ще започнат групово да ми кашлят, заразата ми е вързана! Нервите ми не издържат!“, вайкал се ужасен какво го чака.

Публикувана на
03 Април 2020 година