Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

След 20-25 април ще поотдъхнем, през втората половина на август няма да се чува за КОВИД-19

Видяна: 108345 пъти

Към края на лятото трябва да достигнем финалните стойности на пандемията, казва математикът професор Михаил Константинов.

- Проф. Константинов, как ще се развие ситуацията с коронавуриса?
- Математическите модели показват, че процесът се развива по т.нар. логистична крива, точно както всички останали епидемии досега. Ние си направихме труда да проверим как е протичал SARS и други вируси през годините. Оказва се, че кривите са същите. Кога ще настъпи пречупването? Почти всички изчисления показват, че то ще бъде около Великден. Тогава няма обаче да изчезне болестта, а ще престане да се ускорява. И към края на лятото ще достигнем т.нар. финални стойности. Според последните прогнози към края на пандемията в света ще са 20 млн. заразени, починали 1 млн. души. За България данните трябва да са около 2000 пъти по-ниски. Това означава до края 10 000 заразени и починали 500.
Сраната ни стои изключително добре в света в това отношение. В момента имаме 50-60 заразени на 1 млн. души. В света са по 95 души на 1 милион. Виждате какъв кошмар е в Европа - в Италия и Испания особено.

- Трябва ли мерките да се затегнат още повече?
- Нека видим как ще се развият нещата. Аз не решавам този въпрос, но не бих ги затегнал още утре. Още повече че българинът се осъзна. Излязохме много по-дисциплинирани от италианци и испанци, които подцениха ситуацията.
- Казахте, че пандемията трябва да приключи в края на лятото, кога точно имате предвид?
- На 20-25 април трябва да започне да намалява заболеваемостта, това се нарича пречупване на кривата. А краят на епидемията ще настъпи по-скоро през втората половина на август. Надявам се да няма втора вълна. /блиц, със съкращение

Публикувана на
01 Април 2020 година