Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Общинските съветници ще заседават на пикник, ще си носят суха храна

Видяна: 4636 пъти

Пловдивските общински съветници ще заседават другата седмица на трибуните на Гребния канал. „Мястото е много удобно, вече го огледахме и по време на сесията ще бъдат взети всички предпазни мерки.“, каза председателят на местния парламент Александър Държиков.
„Все едно, че ще сме на пикник, като на екскурзия, сигурно ще трябва да си носим и суха храна.“, коментира бащица от опозицията.
Последната сесия беше отменена, след обявяването на извънредно положение. Обикновено се събират два - три пъти в месец в залата на ул. "Авкс. Велешки", но решиха да не рискуват със здравето и отмениха „седенките“.
"Вече имаме десетина предложения от градската управа, които не могат да бъдат изпълнени, без решение на Общинския съвет", обясни Държиков. Част от тях са свързани с бюджета.
Трябва да се одобрят временната отмяна на плащането на тротоарните такси и отсрочка за местните данъци и патенти. Има и проекти, които задължително се съгласуват с местния парламент, за да може Община - Пловдив да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от ЕС.

"Всичко това не търпи отлагане", подчерта Александър Държиков. Съветниците ще се разположат на трибуните по групи, отпред ще се осигурят места за председателския съвет и кмета Здравко Димитров, ще има озвучаване, а съветниците ще гласуват с вдигане на ръка както беше, преди да се въведе електронния вот с лаптоп.
"Преди сесията цялото пространство ще бъде дезинфекцирано, съветниците задължително ще са с маски. Има и санитарни възли", допълни шефът на Общинския съвет.
Заседанията не могат да се провеждат онлайн, защото Законът за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ изисква задължително присъствие.

Публикувана на
31 Март 2020 година