Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Като в казармата всяка заповед е предпоследна, отмениха задължителното носене на маски

Видяна: 37480 пъти

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че отменя точката от вчерашната си заповед за задължителното носене на маски "до постигане на консенсус". Вместо това България закупува 1 милион маски, които ще раздаде чрез Министерството на труда и социалната политика - на социално слаби и тези, които нямат възможност да си купят въпросното средства.
"Всички мерки, които се предприемат от правителството и се реализират като заповеди от мен, са насочени само и единствено към защита на здравето и ограничаване на коронавируса. И мярката, предприета от вчера, с възможността да се използва маската като още едно средство за това, правителството силно я подкрепи", обясни билият отбой за маските си министър.
Според него ще отнеме седмица-две купуването и раздаването на маските. Те ще са от клас FFP2 или FFP3.
"Искахме да въведем тази мярка въз основа на контактите ни с колеги от Израел, Австрия, Китай. Можем да им се доверим, след като са установили, че има ефект от маските", каза още той. По думите му, правителството е искало у нас това да е превантивно.
Съобщи още, че се обмисля намаляване на огромната глоба от 5000 лева за не носене на маска, която бе разписана вчера ведно със заповедта му.
Предишната му заповед за задължителното носене на маски на обществени места веднага вдигна цените. Магазините, наричани "Левчето", пренастроиха работата почти като аптеки и масово търгуват с търсената китайска стока. Един от такива обекти на бул. "Шести септември" продава два вида маски - по 3,50 и 4,50 лева. Служителките уверяват, че са за многократна употреба, но не казват как става това.
Над 3500 одобрителни коментари само в една от големите социални мрежи "Реддит" предизвика българската мярка за задължително носене на маска на публични места, която министър Ананиев вчера разпространи. От Хонконг, през Индия, чак до потребители от Лос Анджелис, решението се посреща с "палци нагоре" заради COVID-19. Испанци, мароканци, чилийци и канадци пък се оплакаха, че техните правителства още не са въвели мярката и настояват това да се случи незабавно по подобие на България, Чехия и Австрия.

Публикувана на
31 Март 2020 година