Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Градските автобуси инкубатори на зарази, хванаха превозвачи да шмекеруват

Видяна: 42280 пъти

Неспазване заповедта на кмета Здравко Димитров за делнично разписание в пиковите часове и по-големи автобуси за пътниците в градския транспорт сутрин и вечер установи съвместна проверка на екипи на ОП „Организация и контрол на транспорт“ и ДАИ.
С глоби от по 5000 лева бяха санкционирани превозвачите, които не спазват разпорежданията. въведени от 16 март, за редовно разписание в час пик и над 70 места за пътници в автобусите.
Вместо фирмите спазват маршрутното разписание и да се движат сутрин от 05:00 до 09:00 часа и следобед от 16:00 до 19:00 часа с делничен график, както е указано в заповедта, е установено, че те провеждат по-малко на брой курсове и с по-малки автобуси.
„Осем екипа от служители са разположени на възлови места из града и правят проверки на абсолютно всички фирми. Установихме и, че някои от тях в часовете с най-натоварен трафик използват и по-малка от 70 места вместимост за пътници, което е грубо нарушение на заповедта на кмета Здравко Димитров“, обясни директорът на ОП „ОКТ“ Пламен Вълков.
По думите му фирмите, които не спазват мерките за ограничаване разпространението на коронавирус и не съблюдават забраната за струпване на хора в автобусите, ще бъдат санкционирани с по 5000 лева. Допълнително глоби от по 1000 лева са наложени и за неспазване на маршрутното разписание и неделен график в пиковите часове. При следващо провинение сумата ще нарасне на 5000 лева.
Проверките на служители на ОП „Организация и контрол по транспорта“ и Държавната автомобилна инспекция се извършват всеки ден, като освен на терен наблюдението става и през GPS системата за следене на градския транспорт. Правят се и моментни снимки, като доказателство за неспазване на общинските разпоредби, които кореспондират с тези на Националния оперативен щаб за ограничаване струпване на хора на едно място с оглед превенция на разпространението на коронавирус. Контролът ще продължи до обявяване края на извънредното положение в страната.
Граждани алармираха за претъпкани автобуси от градския транспорт в Пловдив, съобщи Нова телевизия. Според местни хора всяка сутрин автобусите по градските линии са претъпкани и не се спазва никаква дистанция между пътниците. Хората твърдят, че са изложени на риск да се заразят един друг, защото в 20-местни автобуси на моменти има по 30-40 пътници. Отваряло се само първата врата и всички пътници минавали през шофьора, а по думите на хората той нямал ръкавици. Маршрутките не работели и това оставало единственият начин хората да стигнат до работа.

Публикувана на
31 Март 2020 година