Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Крали Маркото на коронавируса ген. М. нахока Пловдив, пловдивчани пък емнаха Данито

Видяна: 75344 пъти

Голям национален срам браха вчера пловдивчани, след смятания вече в съвременния фолклор за Крали Марко-то на коронавируса шеф на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски издърпа ушите на Пловдив пред цяла България. Сякаш му беше на устата, както се прави в казармата, да прати в дисципа всички управляващи Областния кризисен щаб под тепетата. С последнопредупредителен тон ги скастри, че Пловдив трябва да затегне мерките в борбата с епидемията от коронавирус. Вероятно, ако и те бяха с пагони, щеше демонстративно да им ги скъса.
Динко ПЕТКОВ

"Главната улица продължава да е пълна, работят си магазините, не се тестват задоволително по обем заподозрените. Затова на Пловдив му предстои доста сериозна ситуация", започна конското си той. Според него не се взимат и нужните предпазни мерки в болниците, което води до големия брой заразени пловдивски медици. "Във всяка една клиника може да се появи такъв болен, а и става въпрос за лесно предаваща се зараза. Трябва да се работи винаги с мисълта, че пациентът отсреща може да е с Covid-1. Най-вероятно това въобще не е правено в някои болници", продължи с критиките си генералът. Той се възмути също, че в пловдивските болници не взимали нужните мерки за защита.
Дългогодшната директорка на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева не си посипа главата с пепел, а дипломатично му се опъна на Крали Маркото-то на коронавируса: "Не можем да коментираме думите на ген. Венцислав Мутафчийски. За мерките на Главната улица спазваме стриктно разпореждането на Министерството на здравеопазването. Не е имало случаи на събиране на много хора там".
И се оправда: "В Пловдив са направени и се правят много тестове не само на пациенти, а и на медицински лица, особено от болниците, където има COVID-19. На този етап обаче те се пращат в лабораторията в Стара Загора, където се чакат проби от цяла Южна България и нейният капацитет не може да поеме всички. Затова е резултатите излизат по-бавно".
Докато генерал Мутафчийски се гневеше, че много народ щъка по Главната на Пловдив, стана ясно за направени от униформени служители на МВР само в неделя в района на централната улица 92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения заради неспазване на мерките срещу епидемията от коронавирус. Това съобщи кметът Здравко Димитров след конферентна връзка с директорът на ОДМВР ст. комисар Йордан Рогачев. Санкциите са наложени по приетият миналата седмица Закон за извънредното положение.
Все едно като отговор на генералската критика кметът на Пловдив Здравко Димитров категорично обяви в неделя в тв предаването „Беновска пита“: „От понеделник Пловдив ще има по-строги мерки". И изброи какво е свършено досега: "Инфекциозна болница лабораторията вече се изгражда, до 10 ще бъде факт. осигурени са и хора, които ще работят вътре, ще работи не само в този труден период, но и след това. Около 1000 легла са отделени за болни от коронавирус. Осигурени са респиратори, маски, защитни облекла… Отменихме тротоарното право, отменихме културни мероприятия, спортни също, проявихме разбиране, отменихме зелената и синята зона, всичко е в полза на гражданите. Отменихме и наемите за театъра. Трудно е за бизнеса, но трябва да сме единни".
Откровено си каза за Главната: "Не съм съгласен магазините по главната улица да работят. Няма как да се сблъсквам с човек, който не е ходил в казармата (визира Дани Каназирева). Придържаме се към мерките на Кризисния щаб.“
Коментарите в социалната мрежа бяха крайни. Едните не се стряскат от генералските лампази и си казват какво мислят. Други път са съгласни с него и стоварват цялата вина върху областния управите Дани Каназирава, която всъщност е отговорна за ситуацията в Пловдив.
Огънят по Генерала:
Офицерът от запаса: Мутафчийски е зациклил тежко с публичните си клишета и вече си изяде хляба! Колкото и да извърта, скоро фактите ще го затиснат и ще покажат пълната му несъстоятелност. Коремен хирург, вирусолог???? Няма такова нещо!
Георги Дренчев: 6:30 събуди се с ЩАБА
9:00 тази сутрин с ЩАБА
10:00 на кафе с ЩАБА
11:00 малката булка на ЩАБА- сериал
12:00 обедни новини от ЩАБА
12:30 интервю с щаба- публицистично предаване
13:30 децата на ЩАБА – детско предаване
14:00 спасители от ЩАБА- сериал
19:00 вечерни новини от ЩАБА
20:00 под прикритие от ЩАБА- сериал
21:00 кухнята на ЩАБА- готварско реалити шоу
22:30 късни новини от ЩАБА
23:00 шоуто на Мутафчийски- комедийното шоу на ЩАБА
Валери Венков Вълков: Вчера чекиста изрече една лъжа, която аз като живеещ в Испания, не мога да подмина така, а тя беше: „В Испания някой е надделял със своята идея за бързи тестове. И са похарчили половин милиард за тестове, които са се оказали негодни – само 30% достоверност. Аз бях малко по-мил – дадох им 40% достоверност“.
Другарю чекист! Испания похарчи €432 милиона за: защитни костюми, ръкавици, маски и бързи тестове от Китай! Не €500 милиона само за тестове! От които, веднага върнаха 58,000 бързи тестове на страната изпращач, като го обявиха веднага по телевизията, а не като вас, да си хортуват по седянките на комитетите и щабовете ви! Това, което казахте е недостойно за временната длъжност, която изпълнявате в момента, долна лъжа и манипулация на българският народ, както и обида към испанското правителство! И, да, Испания ще похарчи стотици милиони за откриване на бърз тест, защото това е фундаментално за ограничаване на пандемията. За в бъдеще, др. чекист, придържайте се строго към фактите, вместо да манипулирате обществото с единствената цел да докажете колко сте велики (вие и правителството, което обслужвате), загрижени уж, за народната пара!
Иван Василев: Не издържам повече!!! Не мога да повярвам, че всички ние се подведохме и приехме тази самоубийствена психоза да ни разболее, защото вече ние наистина сме болни. Болни сме от страх пред „апокалипсиса на света”. Ужасяваме се от безизходицата пред невидимия враг– генералски лампази и болтове, за да не си помисли някой, че не сме във война;
– ежедневни комюникета и сводки за поддържане на напрежението и паниката;
– ограничителни мерки, които са близки до военните – КПП-та, прокурорски и полицейски проверки по домовете, подслушване и проследяване на хората по техните мобилни апарати;
– плюс сериозни глоби и затвор за нарушителите – това е ако решиш да послушаш здравия министър и отидеш да потичаш в парка.
М. Вълчева: Доказано е, че целебните слънчеви лъчи унищожават 95 процента от бактериите и вирусите. Хиляди години хората се лекуват чрез силата на Слънцето и чистия въздух. Дори осъдените в затворите имат право на своите минути разходка под открито небе! А на българските граждани това е забранено! Докъде се докарахме – да се откажем от Слънцето. Та нали открай време изразът „докато очите ми виждат слънцето“ е синоним на „докато съм жив“!
Камъните в градината на Дани Каназирева:
Мильо Милев: Какво се учудвате. Днеска има още двама медици болни в Пловдив. Каква е причината за това? Мутафчийски беше много мек. Трябваше директно да каже, че Областният щаб в Пловдив и неговият председател г-жа Дани Каназирева не се справят с положението. От медийни активности на г-жата не й остава време да работи. Болниците останаха неподготвени, медиците нямат предпазни средства и се разболяват. Пловдив е единствен с такъв печален рекорд - заразените медици са повече от останалите болни. Това е абсурден и немислим прецедент. Ето това постигна г-жа Каназирева с неадекватността и некадърността си. Как е възможно да се случи така, че старшата сестра на родилното в най-голямата болница на Балканите - "Св. Георги" да се зарази, защото няма нужните предпазни средства и след това да контактува със стотици - родилки, бебета, роднини. Това е невъобразим крах на "великата ръководителка" Дани Каназирева. Отговорността за несвършената работа и тежките последствия от това е нейна. Задължението да подсигури болници и медици се пада на нея. Но от евтино придаване на важности по медиите и търсене на мимолетна слава, г-жата повлече града и хората му в пропастта. Мутафчийски е прав, чака ни сложна ситуация и причината за нея е безхаберието на Дани К
Гневен: Виждам Танчева-Манчева уволнена–, арестувана и разследвана за саботаж при извънредно положение. Нейната дружка Каназирева - също. Тези двете подпалиха Пловдив. Къде в България шеф на кризисен щаб е областния управител, която не прави разлика между вирус и бацил. Къде в България шеф на областно РЗИ оспорва решения на Националния кризисен щаб. Ние сме в извънредно положение и в състояние на биологична война.
Фактите: 1. Отворени магазини по Главната, което изцяло обезсмисля наложената карантина и изолация от Националния щаб. Създава сериозна заплаха от бум на заразата в Пловдив. 2. Единствено тук заразените медици са двойно повече от останалите болни. Подобен прецедент не се наблюдава никъде в заразените зони, дори в Италия. Причината е липсата на предпазни средства, които липсват изцяло или се доставят с фатално закъснение. 3. Допуснато е немислимо заразяване на главна сестра в родилното отделение на най-голямата болница на Балканите - "Св. Георги" пак поради липса на нужните предпазни средства. Верижната реакция е стотици контактни родилки, бебета и роднини. 4. Фатално закъснение на изграждането на адекватна лаборатория за тестване на коронавирус. 5. Хаос, объркване и липса на бързина и навременност на повечето от възложените на Областния щаб мерки по превенция и извънредно положение. Нужни ли са повече от тези причини, за да бъде сменена най-сетне г-жа Каназирева от шефското място в щаба и на нейно място да застане компетентен и адекватен специалист? Фалшивите пози и болезненото търсене на медийно внимание за задоволяване на лични политически амбиции от страна на г-жа Каназирева блокира работата на щаба й, като доведе до катастрофичен сблъсък и дисонанс с обществения интерес и застрашава сериозно безопасността на пловдивчани. Мутафчийски и Здравко Димитров да я сменят спешно, докато все още има време за реакция.
Курти: Тъпотия, ама Данкината счупи тъпомера с тая изцепка дето можели да работят магазините по Главната! Вече взеха да ни дават за лош пример.
Ранчев: Не в Гинес, Каназирката ще ни вкара в гробищата. Как пък нищо не можа да свърши, освен да си придава важности и да дава интервюта. Нулева организация, болниците неподготвени, няма елементарни условия за предпазване, няма маски, няма костюми, няма предпазни средства. Главната работи и народ щъка навсякъде. Пълен апокалипсис, някакво безумие… Като не става, да я сменят. Иначе потъваме всичките.
Коko: Кой знае колко болни се разхождат по улиците. И онази болна от пневмония жена, която почина в Св.Мина набързо (пост фактум) отрекоха да е била позитивна на короната. И с какъв тест го направиха след като умря...те за живите нямат тестове! Мутафчийски много слабо нахока Пловдив.
Пловдивски медици: Драстичните мерки трябва да са следните: 1. Сваляне на г-жа Каназирева от шефското място в Областния щаб за неадекватни действия и решения, за несвършена работа по обезпечаване на болници и медици с предпазни средства. Заради което Пловдив създаде световен прецедент - само тук заразените медици са повече от останалите болни. Причината е ясна - щабът на г-жа Дани не си върши работата. От брифинги и медийни изяви не й остава време за друго. 2. Арест на г-жата заради допуснатото бездействие и невъзможността й да създаде условия за безопасна работа на медиците, за да могат те да се грижат за здравето и живота на пловдивчани. Абсурдно и недопустимо е случилото се в родилното отделение на "Св. Георги" - старшата сестра да се зарази и да има контакт със стотици други - родилки, бебета, роднини, защото не е имала нужните предпазни средства, които именно г-жа Каназирева е длъжна да подсигури. 3.На нейното място за шеф на щаба да се постави компетентен и организиран експерт, който да задвижи работата на този щаб в нужната посока. Защото, както върви в момента, Пловдив ще избухне в пандемия и ситуацията ще излезе от контрол.

Публикувана на
30 Март 2020 година