Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Как истимаро се пие кафе на Главната по време на извънредно положение

Видяна: 59781 пъти

Несъмнено един от признаците да си айляк в Пловдив е да седнеш някъде по Главната и да си пиеш кафенцето. От близо три седмици това блаженство вече го няма, заради въведеното извънредно положение. За повечето пловдивчани тази ситуация е непоносима. Според информация на електронния всекидневник „ПловдивМедия“ изход вече е намерен. Макар и истимаро, отново може да отидеш на Главната и да седнеш на кафе.
Динко ПЕТКОВ

Знаещи за „кафе-заверата“ обаче са само доверени хора, за които е сигурно, че дори да ги привикат на разпит пред самия генерал Мутафчийски, няма да издадат нищо. Създала се е нещо почти като масонска ложа - за да влезеш в кръга на „кафеизбраните“ трябва да си предложен поне от двама вече „посветени“.
Доколкото репортерът ни успя от тук и оттам да подразбере, създадена е перфектна нелегална схема, която осигурява на най-примрелите възможността пак да седнат на кафенце на Главната. Неизвестно засега как те дават тайно заявка кога и къде желаят да им бъде сервирано кафето. Дали пред Централна поща, край езерото с пеликаните, на стълбите на Каменица, до Римския стадион или на други предпочитани от тях места. Има специална оферта да е под прозорците на пловдивския кмет, само да не е по времето, когато отвън Кризисният градски щаб дава брифинг какво е положението с КОВИД-19, 20, 21 и т.н- и как се спазва карантината под тепетата.
Уговаря се ден по рано какво да бъде кафето– късо, дълго, капучино, лате, ирландско и прочие. Дезинфекционна ракия не се сервира.
В уречения кафе-час се появяват петима, облечени в противокоронавирусни скафандри. Лицата им не се виждат. Така хем се предпазват от заразяване, хем ги взимат за служители, тръгнали по задачи.
Масичка няма. Единият започва да обслужва, вадейки от раницата си термосите. Другите четирима клякат и заемат стойка като места за сядане. Съзнателно не се носят столове, за да не бъдат заподозрени от дебнещите органи.
Пиенето на кафенце в импровизираното бистро може да започне. Времетраенето за подобно блаженство е един час. Разбира се, цялото това удоволствие не е безплатно. Но цената е поносима – 11 лева за кафенцето и 4 лева за „столовете“.
Кой стои зад този неформален начин да бъде възстановена традицията да се пие кафе на Главната е абсолютна тайна. Подозира се, че се „дърпащият конците“ е наел актьори от Драмата или Кукления театър, без това да може да се докаже. В момента театрите са затворени и е разбираемо аркашките да се хванат на някаква работа, за да преживяват. Съмнението, че е така, се засилва от дочута изпусната реплика: „А, аз толкова роли на храстчета съм изиграл, че няма да се справя да бъда и стол в кафене, важното е, че плащат. Аплодисменти не ми трябват!“

Публикувана на
28 Март 2020 година