Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Магазините по Главната могат да работят

Видяна: 90280 пъти

Магазините на Главната могат да работят като спазват всички наложени допълнителни изисквания заради епидемията от коронавирус. Това обяви областният управител Дани Каназирева. За тях няма поставена забрана и те попадат извън обхвата на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.
„Магазините могат да работят при стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания, задължителния пропускателен режим и дистанцията между хората, според площта на търговския обект“, уточни тя Не могат да работят само магазините в център „Хали“ на Малката главна, с изключение на тези, които са отделен вход.
„Основанието да работят магазините на главната е, че те не са търговски центрове тип МОЛ с изключение на търговски център „Хали“, съгласно разпорежданията на заповед на министъра здравеопазването - № 124 от 13,03,2020г. Движението на гражданите по главната улица е свързано не толкова с дейността на магазините, а по-скоро с непреодолимото желание и навик на някой от тях да се разхождат по Главната улица на Пловдив. Екипите на РЗИ и МВР ще следят за стриктно за спазването на изискванията , за физическа дистанция между пешеходците на главната в почивните дни“, коментира д-р Манчева.
"Не е разумно да се разширява обхватът на магазините по Главната улица на Пловдив, които могат да работят в ситуация на епидемия. Знаете, че Главната е любимо място за разходка и пазаруване и това неминуемо ще доведе до струпването на стотици хора, което противоречи на препоръките на Националния оперативен щаб.", коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.
Във връзка с разпространена  информация от Областната управа, че магазините по Главната улица на Пловдив могат да работят при спазването на условията на карантина, от МВР излязоха със следния призив: „През почивните дни излизайте от домовете си само при необходимост! Ограничавайте до минимум социалните си контакти. Нека няма безцелни разходки по централната градска улица, правете го само ако нямате друг вариант. Избягвайте струпване в паркове, магазини, аптеки. Напускайте града само ако е абсолютно необходимо. Само по този начин ще запазите здравето на важните хора за вас. В създалата се ситуация бъдете разумни и отговорни!“

Публикувана на
27 Март 2020 година