Новина от категория България
Архив на публикациите

Преди Гергьовден, няма да има „отбой“, предрича Генералът, най-зле ще е по Великден

Видяна: 141440 пъти

Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България. Това заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV. По думите му процесът е много динамичен, нещата не могат да се прогнозират. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден.

"За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден според прогнозите. Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде", допълни той.
"Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела", каза още той. "Докато съм на това място няма да позволя търговци да накарат държавата да похарчи милиони. Днес в Испания са похарчили милиони за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера - Германия. На въпрос повече генерал или повече професор по медицина се чувства, шефът на ВМА отговори: "Винаги съм бил лекар, нищо че в последно време някои хора се опитват да го забравят. Униформата е работното ми облекло. Един генерал с какво да ходи – с пижама. Имам дрехи за операция, но не са с пагони. Това не е само работа за бяла престилка". Запитан повече оптимист или повече песимист се чувства сега от момента, в който зае поста си в началото на епидемията, той каза: "Имам усещането, че съм 3 месеца в този водовъртеж, въпреки че са 3-4 седмици. Толкова много неща се направиха. Би трябвало да дадат резултат. Няма как да не дадат". /блиц

Публикувана на
26 Март 2020 година