Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Трева в Сибир лекува от коронавирус

Видяна: 21280 пъти

Биолози от Томск предлагат да се използва за профилактика и лечение от коронавируса корени и трева. Високата антивирусна и антимикробна активност на растението се потвърждава от резултатите от изследванията на Държавния научен център "Вектор". В Русия тревата вайда (Ísatis tinctória), която се използва и за боядисване, се отглежда в малки обеми - като добро медоносно растение и обещаващо фуражно растение.
Според изследователите обаче то е много ефективно в борбата с много инфекциозни заболявания. По-специално, водни екстракти на вайда са използвани за лечение на пациенти при пика на вируса на птичия грип в Китай през 2003 г.
Служители на Държавния научен център по вирусология и биотехнология "Вектор" изследват ефекта на вайдата върху чувствителни клетъчни култури, използвайки вируси на грип, морбили, паротит и върху опитна мишка, използващи вируса на птичия грип. Поредица от експерименти потвърди високата биологична активност на корена на вайдата“, съобщават от пресслужбата на Държавния университет „Томск“.
След употребата му оцеляват повече от половината от гризачите, заразени с вируса на птичия грип. В същото време билковите лекарства се характеризират с ниска токсичност и добра поносимост. Това е особено важно за хора с намален имунитет и страдащи от хронични заболявания.
Биолозите планират да разширят изследователските плантации на това ценно растение. Предвид трудната ситуация поради необходимостта да защитим хората от коронавируса, ние сме готови да отглеждаме вайда в големи обеми за доставка на производители на храни и фармаколози, отбелязват учените. /блиц

Публикувана на
26 Март 2020 година