Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Няма човещина, спекуланти трупат пачки от паниката на хората

Видяна: 99720 пъти

От 4.50 лв .до 13 лв. за бройка вървят в момента предпазните маски, шити от различни ателиета в Пловдивско, сигнализира читателка на електронния всекидневник „ПловдивМедия“. „Възползват се от паниката на хората, която предизвика короновирусът и продават на високи цени. Моля, колегите с шивашки ателиета да спрат да злоупотребяват. Времето е трудно за всички. Нека да спрат със спекулациите!“, призовава Нигяр Курд.
Катя КАЗАКОВА

Тя има шивашко ателие в Асеновград, където шие от булчински рокли до чаршафи. „В началото, като обявиха, че има епидемия, започнах да шия и маски. Първо за моята майка, тъй като е болничен служител. Както и за съпруга ми, защото той пък работи в склад за хранителни стоки.“, разказва младата жена. После ушила за себе си и децата. Когато разбрала, че маските станали кът в аптеките, направила и на роднините си. „Щях да спра до тук, защото си имам достатъчно други поръчки. Но когато разбрах какви спекулативни цени искат за едно парче плат, реших, че трябва да помогна на хората. Ушила съм вече над 700 маски сама, от които 400 съм подарила.“, казва Нигяр. Останалите дала на минимална цена, колкото да си покрие разходите за материала.
Маските й не са стандартни и скучни. „ Разцветките ги избирам умишлено ярки и весели, за да може поне малко да вдъхна надежда в душите на хората и да ги развеселя.“, обяснява младата жена.
„Майка съм на две деца- във втори и 8- ми клас. Сутринта им сготвя и помогна с каквото мога и отивам в ателието да шия. Като се прибера вкъщи към 18-19ч., вечеряме и започвам да кроя маски за следващия ден. Всеки ден ми пишат и звънят познати, и непознати. На които мога, подарявам. Изпратих и на няколко лекари в Асеновград и в Пещера. Приготвила съм пратка и за София за познати и техни приятели. Даже и за служителите на „Еконт“. Иска ми се обаче и колегите ми да проявят малко човещина. “, надява се Нигяр.

Публикувана на
26 Март 2020 година