Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Светият синод се държи престъпно безотговорно, защото е алчен

Видяна: 19703 пъти

Светият синод се държи престъпно-безотговорно, защото постъпва алчно. Очевидно за него е по-важно да не спира потокът от приходи от свещи и от всички онези такси, които набожните българи плащат за различни църковни треби, казва професорът по българска литература и бивш посланик на страната ни в Атина и Ватикана

Интервю на Васил Василев

- Проф. Топалов, защо Светият синод продължава да се държи безотговорно и да рискува живота на миряните? Църквата, която е била опора в трудни моменти, днес мълчи и все едно живее в друга държава.
- Светият синод се държи престъпно-безотговорно, защото постъпва алчно. Очевидно за него е по-важно да не спира потокът от приходи от свещи и от всички онези такси, които набожните българи плащат за различни църковни треби, а те, уверявам ви, никак не са малко, нито евтини. Министър-председателят съвсем правилно каза наскоро, че който недисциплинирано или съзнателно сее зараза, извършва убийство, защото в резултат на неговата безотговорност някой или няколко души могат да загубят живота си. Забраниха се всички форми на събиране на няколко лица на едно място, отмени се целият културен живот в страната, затвориха театри и библиотеки, концертни и спортни зали, кафенета, барове, хотели и ресторанти, прекрати се присъственият учебен процес в училищата и университетите, в някои райони се прекратява градският и междуградският транспорт. Само българските църкви продължават да зоват и приемат християните, които по отработен рефлекс не само целуват един след друг иконите, но и си дишат отблизо и така още по-сигурно си разменят вирусите, а ако с всичко това не са успели да се заразят взаимно, накрая свещеникът им дава с голи пръсти нафора и – тук не припадайте! - причастие с обща за всички лъжичка!!! Всеки облизва лъжичката, взимайки си причастието, след това я облизва следващият и така, докато има хора в храма. Аз не съм юрист и не знам дали това може да се квалифицира като углавно престъпление, като опит за убийство на повече от едно лице, а и срещу аргумента, че Бог пазел миряните и нямало да позволи тези, които идват в църква, да се разболеят и умрат, не мога да измисля нищо по-логично, по-християнско, по-умно и по-убийствено убедително и абсолютно успокояващо като аргумент… Като гражданин обаче, солидарен с все по-мащабно разрастващото се недоволство в обществото ни по този въпрос, моля правителството да вземе незабавни мерки и да прекрати това безотговорно и престъпно безобразие на БПЦ, защото при един, не дай си Боже, трагичен резултат от набожността на някои от тези добри християни, наши родители, баби, дядовци и други близки, всички ще стоварят вината върху него.
- Как може да си обясним огромната разлика в поведението на Ватикана и Българската православна църква? От къде идва тази пропаст? Вие доскоро бяхте посланик в държавата на папата.

- Като посланик във Ватикана, имах възможност да наблюдавам отблизо живота, рефлексите, манталитета на Католическата църква, реформите, които започна и продължава да прави и в момента папа Франциск. Няма да описвам всички мерки, които Ватиканът предприе в тази тежка ситуация, медиите ги показват, така че са известни…На мен ми е трудно да сравнявам несравними величини, а и изпитвам голяма тъга от това, защото съм православен. Дори не е тъжно, отчайващо е, че нашата църква не е така близко до хората, както другата. И още нещо конкретно, като ме питате за разликите - през тези драматични месеци (а и не само през тях) Ватиканът развива огромна, необозрима по размерите си, благотворителна дейност. У нас, гледам в репортажите, един-двама младежи-ресторантьори се опитват за правят нещо като благотворителни кухни, а съседите им ги прогонват, бедните им пречели. Вместо да държи отворени и с огромен риск за здравето и живота на миряните своите еднопосочни търговски касички, БПЦ би могла да отвори в църковните им дворове благотворителни кухни за бедните и бездомните. Защо БПЦ не го прави? Ами попитайте я.
.- Какъв е оптимистичният изход от днешната криза?
- Ако с цената на известни, колкото и да са неприятни, лични притеснения всеки един от нас помогне за осъществяването на мерките, които, пак ще кажа, специалистите не само у нас, но и в цял свят препоръчват и налагат, не е изключено кризата да отшуми до лятото. Ако обаче продължаваме героично да смятаме, че сме безсмъртни и незаразими, понеже сме много смели и безкомпромисни и не позволяваме да се нарушават личното ни пространство и свобода, ще трябва да си припомним мисълта на един писател, че гробищата са пълни с герои и смелчаци. /фактор.бг, със съкращение

Публикувана на
26 Март 2020 година