Новина от категория България
Архив на публикациите

Лекар-диетолог разкрива кои хващат коронавирус

Видяна: 68560 пъти

Коронавирусът наказва хората, които са прекалили с храната и алкохола. За да имате имунитет трябва да се храните цветно. Това каза лекарят-диетолог Велислав Георгиев. Ето какво още ни посъветва той:

-Д-р Георгиев, покрай борбата с коронавируса много хора се питат какво трябва да се яде по време на пандемията и как можем да повишим имунитета си, така че да намалим риска от заразяване. Какви са вашите препоръки като лекар-диетолог?
-Безспорен факт е, че в нашето общество хората масово прекаляват с високо енергийните храни. Т. е те преяждат с мазни и със сладки храни. Този вирус наказва хората, които са прекалявали с храната и с алкохола. Сега те са в най-рисковата група.
-Какво можете да кажете на тези хора, за да ги окуражите?
-Само едно- да променят начина си на живот и модела на хранене. Храните, които изграждат имунитет са витамини, антиоксиданти и микроелементи.
-Откъде и по какъв начин можем да си ги набавим?
-Тези вещества са в свежите плодове и зеленчуци. Като превенция се взимат селен, цинк и витамините А, Е, С. Спорен е въпросът дали хората да си ги взимат на хапчета или да ядат повече плодове и зеленчуци. Фармацевтичните компании казват, че е едно и също. Но до този момент науката не може да каже дали двете форми на прием са съпоставими. Може и едното и другото.
-Говори се, че е добре да се наблегне на лимоните. Може ли в големи количества те да ни навредят?
-Със сигурност може да си предизвикате гастрит, ако ядете много лимони. Имат лимонена киселина, която вреди на стомашната лигавица. Ако искаме да повишим приема на витамин С, по-добре е да се взима под формата на хапчета или някакви течни сиропи, ако говорим за децата.
-Как стои въпроса с джинджифила? Цената му на пазара се вдигна, явно заради повишеното търсене.
-Джинджифилът е антиоксидант. Да, с него може да си правите чай. Може да се добави и лимон. Но в големи количества те няма да могат внезапно нещо да променят. Към момента има научни данни, че хората, които прекарват по-тежко коронавируса, имат дефицит на селен и цинк. Но това е профилактика, а не лечение. Трябва да се пие и достатъчно вода. Нашето общество страда от проблема с наднорменото тегло. Ако един такъв човек започне да взима сега витамини, ще е по-добре. Но да не очакваме, че ще стане чудо. Нещата, които ги казвам, са в сферата на профилактиката и повишаване на имунитета. Мога да кажа така-яжте плодове и зеленчуци. Хранете се цветно. Сега започва да излиза спанак и коприва. Хранете се с максимално естествени храни, по-малко високо преработени. Може добавите микроелементите, за които ви казах по отношение на профилактиката и имунитета.
-В какви дози съветвате да се взимат микроелементите?
-По отношение на селена -200 микрограма, а по отношение на цинка-100 микрограма. Има ги в почти всички комплексни витамини. Няма да казвам марки. Има и един медикамент, който селен.
-Във фейсбук масово се коментира, че с ракия може да преборим опасната зараза. Това вярно ли е?
-Тя върши работа, защото съдържа спирт. Тези вируси много бързо се убиват чрез спирт. Инфекцията влиза най-често през устата и носа.
-Каква е препоръчителната доза, обаче?
-За дезинфекция не е необходимо голямо количество. Сега пазейки белия дроб, да не увредим черния.
-Една глътка поне може ли?
- Счита се, че дозата, която не би увредила здравето е 35 мл. концентрат-ракия, водка, уиски. Някои казват до 50 мл. За жените се смята, че дозата трябва да е по-малка.
-Червеното вино би ли свършило работа?
-Да, но не в такава степен , защото концентрацията е по-ниска. Разбира се, ако говорим за дезинфекция. /факти

Публикувана на
26 Март 2020 година