Новина от категория България
Архив на публикациите

„Арсенал“ съкращава до 2 хил. работници

Видяна: 10858 пъти

„Арсенал“ АД - Казанлък освобождава от работа до 2 000 човека, за това съобщи с уведомление до Колектива на „Арсенал“ и гражданите от общините Казанлък, Стара Загора, Мъглиж и Павел баня инж. Николай Ибушев, генерален директор на дружеството, предава dariknews.bg.
На 24 март „Арсенал“ депозира в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда - Казанлък уведомление за предстоящо актуализиране на състава, считано от 29 април тази година.Генералният директор на дружеството инж.Николай Ибушев уточни, че тази трудна мярка ще засегне до 2 хиляди души от сега заетите в „Арсенал“ почти 9 хиляди. Ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него пристъпват към непопулярната и изключително трудна стъпка, по причина на спада на поръчките към „Арсенал“, който е следствие от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, вследствие на:
1.Понижаването на международните цени за барел нефт дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети. Като резултат - свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е „Арсенал“.
2. Кризата с коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването, също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките.
3. Проблемите на трансграничните международни транспортни коридори води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция".

Публикувана на
25 Март 2020 година