Новина от категория България
Архив на публикациите

Как ще ги стигнем комшиите по икономически мерки по време на коронавируса

Видяна: 15799 пъти

През тази седмица се очаква постановлението за държавната помощ за българския бизнес заради коронавируса. Това стана ясно от думите на зам.-социалния министър Зорница Русинова пред Нова телевизия. Параметрите на идеята обяви финансовият министър Владислав Горанов. Основата ѝ – 60% от брутните заплати на служителите на доказано застрашени от епидемията от COVID-19 се плащат от държавата за три месеца напред, с условието да няма никакви съкращения. Тепърва се пишат критериите кой се счита за застрашен и методологическите указания за изпълнението. Как помагат бизнеса и хората в съседните ни страни.
В Гърция, още на 18 март бяха дадени следните обещания – 800 евро помощ за всеки на трудов договор, който бъде съкратен. По сметки на гръцкото правителство, това значи 400 млн. евро за половин милион души. Плащането ще бъде направено в началото на април. Освен това – по 800 евро за самонаетите, които ще бъдат дадени за периода 15 март – 30 април. 3 млрд. евро пакет за малкия и среден бизнес. 2 млрд. евро кредитна линия от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) към търговските банки в Гърция, които са предназначени за заеми за бизнеса. Гранционен механизъм от до 500 млн. евро за покриване на лоши заеми. 250 млн. евро към Фонда за предприемачи в Гръцката банка за развитие – за заеми за компании, засегнати от коронавируса, като за 2 години те са безлихвени. Безлихвени заеми за бизнес, директно ударен от коронавируса, в срок от 3 месеца, с перспектива за удължаване на срока.
Предвижда се да бъде платен великденски бонус в частния сектор, но ще се уточняват параметрите му и според съответния икономически сектор.
В Турция, Реджеп Ердоган обеща 6 месеца отлагане на плащането на данъци и социални осигуровки за компаниите в определени сектори – търговия, производство на стомана, логистика, транспорт, храни и напитки, автоиндустрия, киноиндустрия, текстил, хотелиерство и имотен сектор. Размерът на държавния фонд за заеми беше удвоен – от 25 млрд. турски лири на 50 млрд. турски лири.
Ердоган поиска от банковия сектор да не отказва нови заеми и да облекчи условията по вече дадени.
Освен това, Турция открива специален фонд, в който ще има 285 млн. евро за социално слаби семейства.
Пенсиите на пенсионерите над 70-годишна възраст ще бъдат носени вкъщи, а за април ще има още една пенсия над редовната, пише Balkan Insight.
На 18 март Румъния обеща 2% от БВП да отидат директно за стимулиране на икономиката, а на 19 март Romania Insider публикува резюме за първите мерки. Вече има спешно постановление, с което се увеличава таванът на държавните гаранции за малкия и среден бизнес – той става 5 млрд. леи (1,04 млрд. евро). Букурещ има готовност да го увеличи с още 5 млрд. леи, а максимално допустимата граница е 15 млрд. леи. От този фонд се покриват до 90% от бизнес заемите на стойност до 1 млн. леи и 80% от тези над 1 млн. леи. Отделно, правителството ще възстанови 9 млрд. леи (1,87 млрд. евро) ДДС, за да има бизнесът свежи пари за оперативна дейност, без този най-голям данъчен товар. Ще бъде покрита и 75% от заплатата на служители на компании, засегнати пряко или непряко от коронавирус кризата – но не повече от 75% от средната месечна заплата в страната. . Още на 12 март, Сърбия отдели средства за 160 000 ваучери за сърби, които да могат да отидат на почивка в Сърбия, когато епидемията приключи, припомня BNE. В България все още се обсъжда точно такава мярка – 24 месеца напред да има издадени ваучери за хора, чиято почивка се е провалила, а е била резервирана. Въпросът е за какви почивки да важат – изцяло платени, само частично платени или резервирани, без да са платени. Освен това, Сръбската централна банка оряза лихвата за заемите към търговските банки – от 1,75%, вече е 0,5%, но Сърбия не е валутен борд т.е. има самостоятелна политика в това отношение. А сръбският премиер Ана Бърнабич обеща 200 млн. евро само за инфраструктурни проекти, за да бъде смекчен икономическият удар от COVID-19. /Actualno.com

Публикувана на
25 Март 2020 година