Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Сърбин се излекува от коронавирус за 30 минути

Видяна: 24156 пъти

Неманя Матич, инженер, излекуван от коронавирус, сега е вкъщи в Чачак в изолация, която би трябвало да продължи още 14 дни, чувства се добре, тоест той вече се е върнал към ежедневните си домакински задължения, като цепенето на дърва, пише сръбското издание „Курир“, цитирано от "Фокус".
Роденият през 1982 г. Матич разбрал, че е инфектиран с коронавирус въпреки липсата на всякакви индикации откъде може да се зарази, защото отдавна не е напуснал страната. Според него той първо усетил симптомите на грипа, не кашлял за разлика от останалите, но имал болки в гърлото. Сутринта имал температура 37,7, но се приготвил и отишъл на работа, защото имал важни срещи. „За щастие носех маска, не защото подозирах коронавирус, но не исках някой да се разболее от грип. В нощта, когато се върнах у дома, имах температура 38,3 и отидох в болницата в Чачак“, разказа Неманя.
На сутринта, когато вече се почувствал по-добре, му е направен тест. „Констатациите не бяха много добри, така че ме държаха в болницата, повече или по-малко, защото жена ми е бременна и трябва да роди. Сутринта бях добре и когато ме тестваха, констатациите показаха, че съм положителен и ме прехвърлиха в Клиниката по инфекциозни болести в Белград“, продължава той.
Когато разбрал, че е заразен, не изпитвал никакъв страх, тъй като вече се чувствал добре и е изкарал голяма част от вируса на крак. „Лекарят ми каза в 8:30 ч., че съм заразен, а в 9:00 ч. ми каза, че съм излекуван. Какво да кажа по-нататък“, казва Неманя с усмивка и добавя, че е прекарал 10 дни в болница в изолация.
По неговите думи, всичко преминало много лесно, защото от положителната до отрицателната проба са изминали едва пет дни. „Сложиха ми тампони в гърлото и носа в сряда вечерта, в четвъртък бях позитивен, но тъй като се чувствах добре, ми направиха тест и в понеделник, след четири дни, и вече бях негативен“, обяснява още изцереният. /блиц

Публикувана на
25 Март 2020 година