Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Общината осигурява социална услуга за 5 500 души в кризата

Видяна: 21960 пъти

Община Пловдив към момента осигурява социална услуга за над 5 500 души по време на епидемията. Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на онлайн брифинга на Общинския кризисен щаб във вторник. По думите му услугите по време на епидемията предстои да се разраснат.
Още 600 души ще бъдат включени към програмата „Патронажна грижа“, ще бъдат назначени и нови 1000 социални асистенти. Общината има възможност да осигури работни места за общо 1 200 души. „Това са хора, които ще работят като доставчици на храна и лекарства, като патронажни специалисти на трудно подвижни и болни хора и като социални асистенти“, обясни Тимчев.
Общинският координационен център работи с екип от 200 доброволци, 10 мобилни екипа и 34 частни превозни средства. Доброволците на БЧК и формированието „Пловдив 112“ са изключително подготвени и добре екипирани. Те се грижат за хората, които са под карантина“, обясни Анести Тимчев.
В кварталите с етническо население вече има 140 доброволци, които са от самото население от „Столипиново“, „Аджисан махала“, „Арман махала“ и „Шекер махала“. Първата им задача е да информират населението за санитарно-хигиенните изисквания по време на епидемията и как да се предпазят от коронавируса. Те разясняват на своите съкварталци, защо е необходимо да се спазва социална дистанция и как да предпазят възрастните и децата.
Общината съвместно с БЧК още в първите дни на извънредното положение откриха горещ телефон за психосоциална помощ – 0700 147 44 и на него от началото до днес са се обадили над 1 000 души и са получили психологическа подкрепа. Това съобщи директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. На него дежурства дават 40 професионални психолози, които дават двучасови дежурства. По думите й в 80% от случаите се обаждат хора с висока тревожност. Пикът е регистриран в неделя, когато мерките бяха затегнати за пореден път. Таня Георгиева благодари на всички, които се включват доброволно в инициативите на БЧК за преодоляване на кризата с COVID-19.
Огромно е участието на доброволците от доброволно формирование „Пловдив 112“ по отношение на логистиката и прилагане на конкретните мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID 19. Екипите доставят храна и лекарства на хора в карантина, на които няма кой да им съдейства или помогне.
Община Пловдив разчита много на тях, както и сега - за овладяване на разпространението на COVID 19”, обясни Емил Вълков, началник на отдел „Обществен ред и управление при кризи”. Той допълни, че хората могат да разпознават екипите на формированието благодарение на отличителните знаци и картите, които носят със себе си.
Близо 10 дни продължава кампанията на Община Пловдив по набирането на доброволци, които да подпомогнат като цяло работата и прилагане на мерките за ограничаване на коронавируса. Ако някой иска да участва, то трябва да отговаря на следните изисквания – да е от 18 до 50 години, да е здрави без придружаващи хронични заболявания. Одобрените хора преминават през предварителен инструктаж и след това, заедно с екип на ДФ „112“ обикалят и съдействат на хората в нужда.

Публикувана на
24 Март 2020 година