Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Австралийски експерт с неочакван съвет какво предпазва от коронавирус

Видяна: 103420 пъти

Паниката около новият коронавирус COVID-19 обхваща все по-вече хора. Учени от цял свят търсят варианти за лечение и откриване на ваксина. Български лекари и експерти дадоха няколко насоки кои витамини да приемами и какво да правим, за да се предпазим от заразата.Към специалистите с друга препоръка се присъединява и австралийският експерт д-р Дейвид Бъртън.
Той разкри, че здравият сън предпазва от новия коронавирус, защото засилва имунитета, съобщи в. "Дейли мейл".
„Сънят, храненето и движението са трите стълба на здравето“, напомни д-р Дейвид Бъртън във връзка с днешния Световен ден на съня. „За да поддържаме оптимално физическо и психично здраве, трябва да укрепваме и трите“, допълни той.
Много хора страдат от недостиг на сън.„Ако сънят ни не е адекватен, физическото ни, психично и емоционално здраве се компрометира, защото мозъкът, мускулите, нервите, невроните и сложните вътрешни системи, включително и имунната система, реагират по-бавно и не могат да функционират добре“, обясни още д-р Бъртън.
Безсънието влошава концентрацията, паметта, предразполага към заболявания, предизвиква промени в настроението, съсипва кожата. То създава също рискове от сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно налягане, аритмия, инфаркт, инсулт.Лошият сън може да доведе също до затлъстяване, диабет, деменция.
По време на сън мозъкът „презарежда тялото“.
Важно за добрия сън е човек да си създаде рутина и половин час преди да си легне да не гледа екрани. Добре е да се ограничат всякакви смущения - светлини, шум, телефонът да е изключен, температурата да е приятна.
Световната здравна организация препоръчва 7 - 9 часа сън през нощта./ zdrave.to

Публикувана на
17 Март 2020 година