Новина от категория Огледалото
Архив на публикациите

Коронавирусът и модната индустрия: Маските като аксесоар

Видяна: 121740 пъти

Притесненията около коронавируса и нарастващия риск от глобална епидемия се отразиха на ежедневния начин на живот на милиони по света. И с това се откриха няколко нови пазарни ниши на продукти с високо търсене, като един от тях са маските за лице.
Как отговаря на това модната индустрия? Като ще е епидемия, поне да се предпазим красиво!

Така макар коронавирусът да не се отрази особено по време на Седмица на модата в Париж, не можем да кажем същото за другите модни столици като Милано.
Измежду красивите предложения на големите модни къщи и известни дизайнери, налагащи тенденциите за следващия сезон, се открива първият ред на зрителите, голяма част от които носят маски за лице.
И така неминуемо се сещаме за Marine Serre, която доста отдавна постави като основен фокус върху своите колекции именно маските за лице.
Как можем да обобщим цялостното отражение?
Много просто – един пост на Бела Хадид от личния ѝ профил в Instagram, където тя позира с доста луксозна маска на лицето по време на поредния полет от Милано към Париж. И така като че носенето на маска на лицето започна да изглежда като нещо, което е толкова нормално, сякаш го правим от години.
Така с напредването на Седмица на модата нарастваше и често срещаната гледка, този път вече тя е доста по-модерна.
Хартиените маски вече са заменени с много луксозни такива, а голяма част от тях даже са в същия тон с дрехите ни или с поставени инкрустации, блестящи елементи, неонови цветове, прозрачни части и много, много други разновидности.
И така се превърнахме в защитени, но и много, много стилни.
Как реагираха модните къщи?
Успоредно с това големите модни къщи една по една започнаха да отменят своите ревюта. Първи бяха от Giorgio Armani, които в последния момент отмениха ревюто и се насочиха към лайвстрийм излъчване. Последваха го от Michael Kors.
По ревютата в Париж липсваха много азиатски купувачи, инфлуенсъри и модели, а някои пропуснаха и ревютата в Милано.
Бъдещето на модната индустрия и последиците за нея
Това, което притеснява повечето анализатори на пазарите с луксозни стоки, е бъдещето на индустрията.
Луксозните брандове регистрират загуби за над $43 милиарда, модни редактори са изправени пред логистичен проблем да се приберат по домовете си след края на Седмица на модата.
До края на събитието можем да сме сигурни в едно – все по-често ще виждаме маските за лице като доказани стрийтстайл приятели на модните икони.

Публикувана на
08 Март 2020 година