Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Бойко Борисов на пожар говори по телефона с Ердоган, ще се видят в понеделник

Видяна: 17568 пъти

"Към момента няма пряка заплаха за България вследствие на обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Това стана ясно след като проведох телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган", написа премиерът Борисов на личната си страница във "Фейсбук".
"В хода на разговора подчертах, че оценяваме високо приноса на южната ни съседка по въпросите с миграцията. България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Важно е споразумението ЕС – Турция да продължи да се прилага. С президента Ердоган взехме решение да проведем среща в понеделник", допълни той.
Стотици имигранти в Истанбул се струпаха на автогарата в европейския район Есенлер. От там на всеки час има извънредни автобуси за Одрин, които са препълнени. Турски медии показват репортажи и от други райони в Истанбул, от където се организира транспорт за имигрантите до границите с България и Гърция.
Много минибуси и таксита също превозват бежанци до Одрин. Медиите в страната допълват, че утре броят на бежанците се очаква да нарасне драстично, защото тогава ще пристигнат и имигрантите от източните райони на Турция. Засега повечето от тях се целят към Гърция, но се очаква и значително напрежение и по българската граница.
Всичко започна миналата нощ, когато от Анкара обявиха, че страната повече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа. Множество бежанци започнаха да се насочва към границите с България и Гърция край Одрин. Сред тях има сирийци, иранци и иракчани и граждани на други държави. Турските власти обявиха, че силите за сигурност няма да се намесят, за да предотвратят преминаването на всякакви мигранти, включително тези от Сирия и други страни като Афганистан и Иран. Турските полицаи, бреговата охрана и служителите на граничната сигурност са получили заповед да не се намесват.
Турция отдавна предупреждава европейските страни, че няма да може да се справи с още една бежанска вълна, тъй като вече е приела 3,7 милиона души , а официалните лица ги критикуват, че остават безразлични към призивите и тежката хуманитарна ситуация в Северозападна Сирия.

Публикувана на
28 Февруари 2020 година