Архив на публикациите

Новият най-възрастен човек на Земята

Видяна: 14274 пъти

Новият най-възрастен човек на Земята е 111-годишният британец Боб Уейтън, който живее в Хемпшир. "Не съм доволен от това, тъй като означава, че някой друг е умрял. Не е нещо, към което съм се стремял или съм искал, но просто се случи“, казва Уейтън пред Independent.
"Аз съм просто обикновен човек, на когото се случи така, че живя прекалено дълго", споделя той. Някога е работил като учител по английски в Тайван и дешифрира разговори на японските военни в Канада през Втората световна война. След това се връща във Великобритания заедно с жена си, Агнес, с която сключват брак в Хонконг през 1937 г.
Въпреки че работи като учител, Боб е инженер: "Да създавам неща, това е в природата ми. Също така обичам да пиша. Създавам малки вятърни мелници и ги продавам, но не вземам парите за себе си. Всичко дарявам на благотворителност.
Като дълголетник, Боб получава картички за рождения си ден от самата кралица Елизабет II. Преди няколко години той моли пощата да спре да му ги доставя, тъй като не иска да има голяма колекция в дома си. Въпреки това приема една през 2017 година, само защото е единствената картичка, която е получил от кралицата, на която тя се усмихва.
"Понякога гледам картичките и си казвам, леле, толкова ли съм стар", споделя Боб.
Следващият месец Боб Уейтън ще стане на 112 години. Разбира се, най-честият въпрос, който му задават е, каква е тайната му за дълголетието. Той е категоричен, че няма и идея.
"Наистина не знам. Едниственото, което знам е, че избягвам да умра", казва дълголетникът в интервю за BBC преди една година. /дарик

Публикувана на
28 Февруари 2020 година