Новина от категория България
Архив на публикациите

Кмет не даде да бутнат паметник антифашист

Видяна: 16714 пъти

Кметът на община Пазарджик Тодор Попов се обяви категорично против предложението на общински съветник да се премахне паметника на антифашиста Петър Абаджиев от градинката до старата автогара.

„ Вече е време да гледаме напред и да не поставяме нови разделителни линии между хората. Време е някои грешки да се простят, други да се забравят, за да можем да продължим.“, така той коментира искането на земеделския лидер и съветник Димитър Петков да се махне паметника на участник в атентата в храма „ Света Неделя“ в столицата. „ Напълно съм убеден, че Петър Абаджиев от Пазарджик няма нищо общо с атентатора в църквата“, каза градоначалникът.
Според съветничката от ПП“ГЕРБ“ Гинче Караминова, която живяла на същата улица, където се намира паметникът, антифашистът от Пазарджик Петър Абаджиев нямал нищо общо с съименника си от атентата. „ Познавам семейството на този човек и мога да ви уверя, че той няма нищо общо с терористичния акт“, подчерта тя.
Съветниците от БСП поздравиха кмета Тодор Попов за изказването му и заявиха, че е политик от 21 век, а не от 90-те години на миналия, когато имаше хора, чупещи паметни плочи и поругаващи паметници. След тези изказвания общинските съветници отказаха да приемат предложението на Димитър Петков за премахване на антифашисткия паметник, което, между впрочем, той внася за втори път в рамките на няколко години. /монитор

Публикувана на
27 Февруари 2020 година