Новина от категория България
Архив на публикациите

Президентът връчи орден „Мадарски конник“ на влюбен в България посланик

Видяна: 20800 пъти

Президентът Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Н. Пр. Штефан Горда с орден „Мадарски конник“ първа степен. „Това висше държавно отличие е признание за последователните усилия на посланик Горда за развитието и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни през последните четири години“, заяви президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Присъстваха представители на дипломатически мисии, сред които и инж. д-р Веселин Чипев, почетен консул на Молдова.
Държавният глава отбеляза, че в рамките на мандата на посланика политическият диалог между България и Молдова е продължил да се развива във всички направления от взаимен интерес: „Приятелските връзки между двете държави се основават както на силните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е важна част от молдовското общество“.
„Посланик Горда подкрепи инициативите за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова“, заяви президентът.
Припомни, че молдовският дипломат е сред основателите у нас на Клуба на посланиците, говорещи български език.
В словото си посланик Горда подчерта, че мотивацията му да говори красивия български език се дължи на уважението и любовта към 1000-летната българска история и цивилизация. „По време на мандата си успях да посетя 22 от 28-те области на България, пихме чиста планинска вода, влюбихме се в незабравими места, отдадохме почит на героичните дела на Шипка и Плевен, бяхме на свещени за българите места – уникални за планетата, но най-ценното е истинското приятелство, което ни свързва с прекрасните хора, заяви той.
„Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално нужда от тази подкрепа има българският етнос, който е два процента от населението ни“, каза посланикът.
Благодари за подкрепата на България за Тараклийския университет, който е единственото българско висше училище зад граница, както и за стипендиите за обучение у нас, които страната ни предоставя на около 300 молдовски студенти.
“Специално бих искал да отбележа дейността на нашето почетно консулство в Пловдив, ръководено от иж. Веселин Чипев, който активно подкрепя проекта за сътрудничество“, обяви посланик Горда.
В края на 2017-а инж. д-р Чипев получи диплом първа степен на правителството на Молдова от молдовския министър-председател Павел Филип. Признанието бе за огромната подкрепа, оказана от почетния консул след природните бедствия, сполетели Молдова, както и за упоритата му работа за укрепване на дипломатическите, приятелските и бизнес връзките между двете страни. /Банкеръ

Публикувана на
27 Февруари 2020 година